jak napisać wniosek o wypłatę pieniędzy z wygranej sądowej

• Autor wątku Autor wątku pomoc87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pomoc87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Dzisiaj uprawomocnił się wyrok sądowy, w wyniku którego wygrałam sprawę o wypłatę zaległych mi należności ze strony pracodawcy. W sądzie powiedziano mi, żebym napisała wniosek do pracodawcy z uwzględnieniem terminu - do którego pracodawca ma czas wypłacić mi daną kwotę. Jak napisać taki wniosek? Dzięki za odpowiedź

Napisz, że wzywasz do zapłaty należności zasądzonych prawomocnym wyrokiem Sądu .... z dnia ..... sygn. akt: ..... w terminie ........... na rachunek bankowy: ............ W przypadku niezastosowania się do niniejszego wezwania skierujesz sprawę na drogę postępowania egzekucyjnego, co wiązać się będzie z dodatkowymi kosztami.

Mam jeszcze kolejne pytanie: wniosek złożony, z terminem płatności 7 dni. Po 3 dniach otrzymałam od pracodawcy pismo z informacją, że pieniądze zostaną wypłacone po otrzymaniu przez pracodawcę wyniku wyroku sądowego (bo tam jest kwota). Czy w związku z tym, po 7 dniach, skierować sprawę na drogę postępowanie egzekucyjnego, czy może zaczekać?

Proszę pobrać w sądzie tytuł wykonawczy i przesłać do dłużnika kserokopię tytułu wraz z ostatecznym wezwaniem przedegzekucyjnym.

Jeśli nie zostanie uregulowana należność - sprawę proszę skierować na drogę postępowania egzekucyjnego.

Powrót