Jak napisać zażalenie na postanowienie

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guest

Jak mam napisać zażalenie na postanowienie o odmowie wszczęcia śledztwa?
Czy mogę w uzasadnieniu napisać, że dowody dostarczę w terminie 7 dni? Aby zmieścić się natomiast w terminie złożenia zażalenia, na które mam 7 dni a otrzymałam je 5.12.2007 To 12.12.2007 Musiałoby być dostarczone do prokuratury. Brakuje mi jeszcze kilku dokumentów, które otrzymam pocztą a moim zdaniem będą ważne. Czy uzasadnienie musi być napisane według jakiegoś wzoru czy mogę własnymi słowami je napisać?

Powinno spełnia wymogi z art.119 kpk.
Najlepiej - jeśli to dokumenty - ząłączy ksero tych dokumentów, które już są, napisac, że koeljne zostaną przesłane w ślad za zażaleniem - wskazac jakiego typu dokumenty, ewentualnie gdzie organ może je sam uzyskać (o ile to możliwe)

Będę musiała przedstawić wycenę jednego etapu prac, ale mam problem ze znalezieniem odpowiedniego rzeczoznawcy, do tych, co trafiłam nie chcą się tego podjąć. W związku z tym mam pytanie wiem, że firma, której zleciłam prace korzystał z pod wykonawców wiem, jakie to są firmy czy mogę do nich wystąpić po kopie faktur, jakimi została obciążona firma, której zleciłam prace? Myślę, że ułatwiłoby mi to sprawę wyceny, ale nie wiem czy tak można i czy podwykonawcy nie mieli by z tego powodu problemu.

Jeżeli nieuzyskanie tych dokumentów przez organ prowadzący śledztwo rzeczywiście mogło mieć wpływ na treść zaskarżonego orzeczenia to po prostu podnieś to w zażaleniu, wskazując że jest to istotny brak i żądając przeprowadzenia dowodu z tych dokumentów oraz opisując jakie okoliczności mają one udowodnić. W konsekwencji wnoś o uchylenie zaskarżonego postanowienia celem uzupełnienia materiału dowodowego przez organ pierwszej instancji. Jeżeli Ci się powiedzie to prowadzący postępowanie będzie musiał te dokumenty zgromadzić i ocenić przed ponownym merytorycznym rozstrzygnięciem sprawy.

Czy moje przypuszczenia mogę również napisać, nie mam możliwości potwierdzenia gdyż trzeba by przejrzeć dokumenty księgowe firmy, której zleciłam prace? Zapłaciłam firmie na wykonanie prac sporą kwotę a on wykonał tylko 15% umówionej pracy i ani ich nie chce dokończyć ani zwrócić pieniędzy. Nie odbiera mojej korespondencji, z biura mnie wyrzucił, unika kontaktu, a jak się okazało to za mało dla prokuratury, aby wszcząć śledztwo.

To trudna sprawa i najpierw prokuratury toczyły spór kompetencyjny, a jak już został rozstrzygnięty to otrzymałam odmowę wszczęcia postępowania, a czas płynie na moją nie korzyść, bo za chwilę nie będę miała, co odzyskiwać. Doniesienie zostało złożone 31.08.2007 i do tej pory nic się w sprawie nie posunęło do przodu.

Jeżeli uważasz że te dokumenty księgowe mogą być istotne to podnoś ich brak jako błąd. Natomiast jaki będzie tego efekt nie jestem w stanie Ci napisac bo nie znam sprawy.

Powrót