Jak nie płacić alimentów na ojca?

• Autor wątku Autor wątku chemik12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chemik12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Bardzo proszę Państwa o pomoc.Moi rodzice rozwiedli się, gdy miałam 9 lat(obecnie mam 20), a mój brat 6(teraz ma 16).Od tego czasu wychowywała nas tylko mama, ojciec wogóle nie miał z nami kontaktu:ani razu nie zadzwonił, nie odwiedził, nie interesował się nami.Przyznane alimenty ojciec zapłacił 2 lub 3 razy.Przez te wszystkie lata alimenty otrzymywaliśmy z funduszu alimntacyjnego.Obecnie posiadam własną firmę i uczę się w studium zaocznym-nie założyłam jeszcze własnej rodziny.Coraz częściej zastanawiam się, czy w przyszłości gdyby to mojemu ojcu pogorszyła się sytuacja finansowa i nie miał środków do życia, czy ja lub mój brat musielibyśmy płacić na jego utrzymanie?
Słyszałam od znajomej, że moim obowiązkiem jest pomóc potrzebującemu ojcu nawet w przypadku, gdy on nie interesował się nami przez lata.
Bardzo proszę o odpowiedź jak to wygląda od strony prawnej.

Nie musielibyscie. Ojciec nie płacil, placil fundusz. Owszem on ma prawo sie starac, ale wy mozecie wykazac, ze na was nie placil.Poza tym on jest obciazony waszymi alimentami, bo co bylo z funduszu wyplacone to on musi splacic,wiec nie sadze zeby was gnebil. A gdyby nawet-wykazujesz,że nic od niego nie mieliscie. Opieka nad rodzina dziala w dwie strony, choc trzeba troche sie napracowac zeby to dostrzezono.

Dziekuję za odp.A jak to wygląda ze strony prawnej, czy muszę iśc do sądu, żeby to wykazać?

Jak dostaniesz pozew o alimenty to musisz isc(wszycsy z rodziny-matka, brat, ty i swiadkowie, oraz inni kogo mozesz powolac w tej sprawie) i wykazac, ze ojcu pomimo iz jest twoim ojcem z takich, a takich wzgledow one nie przysluguja, i ze was nie stac na ich placenie itp, a reszte ocenia sad.

Ja nie do konca sie z ta opinia zgadzam.Jezeli placi za dluznika FA(czyt.podatnik),to dlaczego za kilkanascie lat znowu na dluznika ma placic....podatnik(MOPS).Jasna jest sytuacja,kiedy nie placi FA,ale ta nie do konca.Niedawno sama przegladajac akta mojej sprawy(z Art.209 kk),trafilam na zeznanie matki(ten sam dluznik,a alimenty placone przez FA),gdzie matka pisze:nie chce scigania dluznika z Art.209 kk,gdyz wystarcza mi pieniedzy na zycie( korzysta z FA).Reasumujac,prosze wyobrazic sobie sytuacje,gdzie w przyszlosci pozwanych moze byc 4 dzieci(2 korzystajacych i otrzymujacych alimenty z FA i 2 nie otrzymujacych,pomimo wyroku).O ile ojciec nie spelnia obowiazku,to jest on spelniony przez FA w zastepstwie ojca.Niestety nie dokonca sprawa FA jest dla mnie jasna,bo do tej pory myslalam,ze dluznicy "scigani sa automatycznie".

Sa scigani automatycznie.Ale jak komornik nie ma z czego sciagnac to placi FA. Czasem dluznik trafia do wiezienia,ale to zadkie przypadki, na wniosek np bylej zony

FA placi,kiedy spelnia sie warunki do FA(dochodowe) i przebywa na terytorium RP.

Powrót