jak nie stracic na szkodzie całkowitej auta w leasingu

• Autor wątku Autor wątku jk trans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jk trans

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

1 sierpnia miałem wypadek nie z mojej winy autem w lesingu.

za samochod zaplaciłem 7 tys netto opłaty wstepnej i 18 tys rat przez rok.
Czyli 25 tys.

GETIN LEASING stwierdził zebym naprawe przeprowadził z AC w PZU.

Rzeczoznawca zrobił wycene naprawy na 22 423 zł ,na która sie zgodziłem. nastepnie wysłał kosztorys do serwisu BMW , który stwierdził ze naprawa bedzie kosztowac nie 22 tylko 60 tys co daje szkode całkowita !!!

Nastepnie GETIN LEASING przysłał poprawione wyliczenia juz na szkode całkowita :

albo płace 66 tys i samchod zostaje u mnie , albo oni oddaja mi 7 tys i zabieraja samochod.

Przedmiotem leasingu jest BMW serii 5 z 2011. Wartosc rynkowa według leasingu 77700 zł

Co mam zrobic zeby nie stracic , bardzo prosze o pomoc.

Ciężko ocenić co będzie bardziej opłacalne, gdy nie wiemy jakie odszkodowanie wypłaci / wypłacił ubezpieczyciel.

szumar napisał:
Ciężko ocenić co będzie bardziej opłacalne, gdy nie wiemy jakie odszkodowanie wypłaci / wypłacił ubezpieczyciel.

Ubezpieczenia GAP nie było , a ubezpieczyciel chce wyplacic 18100 zł.

Co do zasady w takiej sytuacji wszystkie przyszłe raty leasingu stają się natychmiast wymagalne i finansujący może wezwać do zapłaty całości kwoty pozostałej do zapłaty. To co otrzyma od ubezpieczyciela odpowiednio kwotę tę umniejsza, a zatem w Twoim interesie jest aby z ubezpieczenia leasingodawca otrzymał jak najwięcej. Poprawność wyceny należałoby ocenić z punktu widzenia zawartej polisy oraz OWU ubezpieczenia.

Dobra , rozumiem i dziekuje za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie , dowiedziałem sie ze korzystniej bedzie zrezygnowac ze szkody z AC , a zglosic z OC sprawcy. Probowalem to zrobic ale PZU twierdzi ze juz wyplaciło te 18100 do GETINu, czy w takim wypadku sprawa jest juz niestety zamknieta czy mam jeszcze jakis manewr ??

Z OC sprawcy może Pan dochodzić pozostałą część odszkodowania ponad to co wypłacono z AC. Jakby nie patrzeć, w Pana interesie jest aby ubezpieczyciel wypłacił jak najwyższe odszkodowanie.

szumar napisał:
Z OC sprawcy może Pan dochodzić pozostałą część odszkodowania ponad to co wypłacono z AC. Jakby nie patrzeć, w Pana interesie jest aby ubezpieczyciel wypłacił jak najwyższe odszkodowanie.

Czy to jest normalna procedura ze zgłaszam szkode ze swojego AC i rownoczesnie z OC sprawcy ??

Nie wiem co ma Pan na myśli pisząc "normalna procedura" ale często tak się robi i nie ma w tym nic nieprawidłowego. Po zawiadomieniu ubezpieczyciela OC, ten ściągnie sobie akta od ubezpieczyciela AC i w własnym zakresie oceni szkodę. Jeżeli wyceni ją na kwotę wyższą niż zrobił to ubezpieczyciel AC, wtedy dopłaci różnicę.

Powrót