Jak obliczyć odsetki ustawowe przy spłatach transzami

• Autor wątku Autor wątku Paradigm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paradigm

Użytkownik
Odpowiedzi
127
Dłużnik ma zadłużenie powiedzmy 30000 + odsetki ustawowe za okres powiedzmy 4 lat.
Wierzyciel zgodził się, by dłużnik spłacał zadłużenie w transzach.
I tak dłużnik wpłaca 5000 zł i teraz moje pytanie jak nalicza się odsetki ustawowe, b kurde już różne wersje słyszałem.
Wersja 1
Naliczam mu odsetki od wpłaconej kwoty czyli od 5000 (powiedzmy wychodzi ok 1200 zł) i jeśli nie wpłaci tych odsetek (1200) to wliczają się one do pozostałego zadłużenia.

Wersja 2
W dniu gdy otrzymuję transzę 5000 naliczam odsetki od całości zadłużenia czyli 30000 (a to wychodzi powiedzmy 7000), a następnie odliczam 5000 z pozostałego zadłużenia. I tu podobnie albo dopłaca całość odsetek (7000) albo wliczam to do pozostałego zadłużenia.

Wersja 3
Odsetki są liczone za każdy dzień opóźnienia od kwoty głównej. Czyli na dziś dłużnik ma dług 30.000 zł + 7.000 zł odsetek = 37.000 zł. Spłaca 5.000 zł i zostają mu 32.000 zł. Spłaci kolejne 5.000 zł, to wyzeruje odsetki i spłaci część kwoty głównej (zostanie 27.000 zł). Potem liczę od dnia następnego po dniu zapłaty dalsze odsetki od pozostałej części należności głównej i tak do końca.

Wersja 1 zaproponowana jest przez zawodową księgową i wydaje mi się prawidłowa. Wersja 2 to wersja prawnika i wydaje mi się trochę nielogiczna, bo gość spłacając 5000 a nie mogąc dopłacić odsetek, tak de facto powieksza swoje zadłużenie o 7000 czyli jest 2000 w plecy.
A wersja 3 już zupełnie mi zamieszała w głowie.

Niech ktoś mądry mi to wytłumaczy która wersja jest właściwa.
P.S.
Sprawa dotyczy zadłużenia osoby prywatnej u osoby prywatnej. Żadne US itp.

IMO,
Jeżeli się jakoś się umówili – stosują umowę.
Jeżeli nie - wierzyciel rządzi:

Art. 451. [Sposób zaliczenia zapłaty]
§ 1.
Dłużnik mający względem tego samego wierzyciela kilka długów tego samego rodzaju może przy spełnieniu świadczenia wskazać, który dług chce zaspokoić. Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenia główne.

Czyli masz dwa koszyki : DŁUG i ODSETKI, w k.ODSETKI ciagle przybywa w zależności od tego ile jest w k.DŁUG.
Z którego koszyka wyjmujesz przy wpłacie – decyduje wierzyciel.
Ps. Jestem prostym inżynierem ;)

pominąłem motyw "kiedy odsetki stają się dlugiem?"

w sieci mówią że:

Art. 482. KC
Zakaz anatocyzmu (naliczania odsetek od zaległych odsetek)
§ 1.
Od zaległych odsetek można żądać odsetek za opóźnienie dopiero od chwili wytoczenia o nie powództwa, chyba że po powstaniu zaległości strony zgodziły się na doliczenie zaległych odsetek do dłużnej sumy.
§ 2.
(uchylony)

Jeżeli obliczasz odsetki dziennie to liczysz od aktualnej wysokości długu.
Jeżeli jest 30.000 to liczysz od 30.000
Jeżeli dłużnik wpłacił 5.000 to od tego momentu liczysz od 25.000 itd. Jak dłużnik spłaci dług główny to zaczynasz odliczać od kwoty odsetek.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Odpowiadam sobie sam, ale może przyda się komuś, kto skorzysta z wyszukiwarki
Otóż jak wyżej nadmieniono są 2 warianty spłat. Ja skupię się na wariancie "odsetkowym", gdzie wierzyciel najpierw spłaca odsetki.
Przy 30000 długu i 7000 odsetek mamy 37000 zadłużenia.
Tak więc po wpłacie 5000 zostaje nam 32000 zadłużenia. Czyli 30000 długu i 2000 zadłużenia.
Po kolejnej wpłacie 5000 niweluje się 2000 zadłużenia z tytułu odsetek i 3000 długu z zadłużenia bazowego. Od dnia tego wpływu naliczane są odsetki od zadłużenia bazowego do dnia kolejnej wpłaty.

1. "gdzie DŁUŻNIK najpierw spłaca odsetki."
2. masz pracę domową

Wszystko jasne. Poprawiony teskst:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Odpowiadam sobie sam, ale może przyda się komuś, kto skorzysta z wyszukiwarki
Otóż jak wyżej nadmieniono są 2 warianty spłat. Ja skupię się na wariancie "odsetkowym", gdzie dłużnik najpierw spłaca odsetki.
Przy 30000 długu i 7000 odsetek mamy 37000 zadłużenia.
Tak więc po wpłacie 5000 zostaje nam 32000 zadłużenia. Czyli 30000 długu i 2000 odsetek.
Po kolejnej wpłacie 5000 niweluje się 2000 zadłużenia z tytułu odsetek i 3000 długu z zadłużenia bazowego. Od dnia tego wpływu naliczane są odsetki od zadłużenia bazowego do dnia kolejnej wpłaty.

Powrót