Jak obnizyc alimenty na pelnoletniego syna

• Autor wątku Autor wątku Zbyszek4040
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak 400 zl to nawet bardzo malo zgodze sie .Ale ja tez musze kupic tam mieszkanie i jakos poukladac sobie zyzie wszystko zaczac od zera nawet nie wiem jak tam jest nie bylo mnie tam prawie 19 lat

Sad musi wziasc pod uwagie ze moje oszczednosci prysna w jeden dzen

Propozycja sam się utrzymaj za 500 miesięcznie a potem dyskutuj.

ja sie utrzymuje na 900 zl ale biore pod uwagie najgorsza opcje jaka moze mnie spotkac zawsze tak robie dlatego jeszcze zyje

ale sądu nie będą interesowały Twoje oszczędności, kupno mieszkania itd.
syn też musi jeść, ubrać się, etc. i to dla Ciebie powinno być priorytetem. i tak też Sąd na to spojrzy.
zrób jak chcesz, ostrzegam tylko, że 500 zł to nie dużo, z takim tłumaczeniem jakie masz tutaj na forum raczej szanse zerowe na obniżenie alimentów, a i syn może wnieść o podwyższenie alimentów. więc się lepiej zastanów czy warto

A co za artykulem 133 KRO chyba ktos kto zarabia najnizsza krajowa nie moze placic 700 zl miesiecznie

My mowimy o prawie sadowym a nie otym co dobre zle co nam sie podoba jak powinno byc itd itp mnie interesuje tylko prawo i chce wiedzec jakie alimenty placa tacy ludze na pelnoletnie dzeci nic wiecej

Zbyszek4040 napisał:
A co za artykulem 133 KRO chyba ktos kto zarabia najnizsza krajowa nie moze placic 700 zl miesiecznie[/QUOTE

skoro bezrobotny dostaje po 500 zl alimentow na dziecko to zarobki nie maja nic do rzeczy. licza sie mozliwosci. nie jeden tali tatus ukrywa dochody sad moze Ci powiedziec ze zamiast kupic mieszkanie mozesz wynajac.

Po pierwsze mozliwosci zarobkow zalerzy od wyksztalcenia ktos po szkole podstawowej nie moze tylko zarabiac najmniejsza krajowa .Po drugie wynajem mieszkania oznacza wlasnie rujnowanie sie tak naprawde taniej jest kupic .mowie na dluzszy czas oplaci sie tylko i wylacznie kupno zaden wynajem

moze tylko zarabiac

dlaczego? z wyniki Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń z 2014 roku wynika że 25% osób z wykształceniem podstawowym i gimnazjalnym zarabia 4.000 i więcej :)

Bierz pod uwagie te drugie 25 % co zarabia ponizej sredniej.A po drugie biore najgorsza opcje jaka mnie moze spotkac po powrocie do PL.Musze byc przygotowany na wszystko.

A po drugie moj plan na zycie jest taki zeby pracowac jak najmniej mozliwe mam juz przepracowanych 15 Lat pracy tu gdze mieszkam juz mi sie bedze nalezec 50 % najmniejszej emerytury oczywiscie w wieku 67 lat czyli jakies 350 e reszte zycia chce byc Pasozytem pracowac bezrobotne Mops i tak w kolo dosyc sie juz napracowalem

No to mam wrażenie że będziesz musiał jednak jeszcze trochę popracować,a syn mając głowę na karku może podwyżkę dostać.

będzie majątek (mieszkanie) to będzie z czego ściągnac dług

Mieszkanie wezne na kredyt dlatego sie pytam mysle jeszcze jak to wszystko zrobie jednego jestem pewny chce prowadzic pasozytniczy tryb zycia wiedzac ze emeryture mam zapewniona .Niech inni pracuja mysla zabijaja sie za pieniadze moja kariera dobiegla konca z dniem od kiedy mam prawo do 50% procet minimalnej emerytury

Mieszkanie na kredyt trzeba mieć z czego spłacać więc nie bądź pewien ze ten kredyt chcąc pasożytować dostaniesz.Druga rzecz im bardziej będziesz chciał pasożytować tym większą syn ma szanse na podwyżkę.

W Polsce osoby z wykształceniem podstawowym, nawet nie zarejestrowane w Urzędzie Pracy (bo jeszcze by im prace znaleźli) deklarujący utrzymywanie się ze sprzedaży złomu zgromadzonego w piwnicy przez kolegę "płacą" alimenty na dzieci w Szkole Podstawowej po 500 zł, a zdarza się, że więcej mają zasądzone (alimenty wypłaca FA). Osoby pracujące za granicą Polski mają zasądzone alimenty po przeliczeniu na zł w wysokości nawet 1200 zł. To przykłady znane mi z autopsji. Wątpię, że uzyskasz obniżenie alimentów nawet jeśli zostaniesz "pasożytem".

Powrót