Jak oceniacie wielką nowelizację kodeksu karnego?

• Autor wątku Autor wątku askirkov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

askirkov

Stały bywalec
Odpowiedzi
18 568
Co wam się podoba w wielkiej nowelizacji kodeksu karnego, która wejdzie w życie 1 lipca, a co nie bardzo?

Mnie szczególnie podobają się nowe przepisy dotyczące środków zabezpieczających.

Po pierwsze dlatego, że w całości wróciły do kodeksu karnego i będą o nich orzekali sędziowie z wydziałów karnych, a zatem nie będą już potrzebne dziwactwa w stylu ustawy "o bestiach".

Po drugie, cieszy mnie możliwość orzekania środków zabezpieczających wobec sprawców o ograniczonej poczytalności i poczytalnych z zaburzeniami osobowości, szczególnie możliwość bezterminowej elektronicznej kontroli miejsca pobytu przestępców seksualnych i psychopatycznych bandytów.

Nie podoba mi się natomiast niemalże obligatoryjne umarzanie postępowania karnego na podstawie dodanego art. 59a kodeksu karnego. Uważam, że ostatecznie decydować o tym powinien prokurator lub sąd.

Ostatnia edycja:
1. Dlaczego taki temat w HYdeparku?ewidentnie prawniczy temat do dyskusji, wiec który z moderatorów w swym jasnym oświeceniu przeniósł go tutaj?:what:
2. Mnie nowelizacja się nie podoba - mimo,że nie jestem karnista, i mam niewiele z prawem karnym zawodowo doczynienia. Bo jakoś po prostu nie widze, żeby prokurator -przepracowany, nieopłacony należycie, miał szanse w postępowaniu przeciwko oskarżonemu którego stać na świetnego obrońcę. Kontradyktoryjność? Nie ma mowy:evil:

1. Nikt nie przeniósł, ja tu napisałem. Wybaczcie.

HenRab napisał:
który z moderatorów w swym jasnym oświeceniu przeniósł go tutaj
Dość "czepiania się" moderatorów. Będą ostrzeżenia.

Słusznie,że owe "czepianie" w pana watku się było w cudzysłowie - bo czepianiem sie nie było, a jedynie pytaniem.

Poza tym jest chyba prawo do krytyki działań, nawet moderatorów - czy moze się mylę?:what:

I już mamy pewność że Nowela wchodzi 1 Lipca 2015 :brawo: wielki przełom w POLSKIM SĄDOWNICTWIE :) ciekawią mnie pierwsze procesy, i procesy już które w dniu wejścia w życie noweli będą w trakcie :)

pb34499 napisał:
ciekawią mnie pierwsze procesy, i procesy już które w dniu wejścia w życie noweli będą w trakcie
I juz z praktyki wiemy,ze zwiększyły się tylko "obsuwy" czasowe...:sad:

U nas wszystko jest robione powierzchownie jest problem to się go zakleja a nie myśli o przyczynie i nie niweluje ich od dołu i to jest największy problem.
Ostatnio czytałem o dość ciekawym projekcie =====moderacja ====Osoby związane z tematem powinny pomóc w tworzeniu prawa, żeby to miało ręce i nogi. Może to by coś zmieniło.

co ma wspólnego ustawa o prowadzeniu działalności gosp. z prawem karnym?!

Teraz mam chęć zapytać jak oceniacie nowego ministra sprawiedliwości Pana Ziobro, jak zapowiedział cofa wielką nowelizację z Lipca 2015. Co użytkownicy na to?

Zasadnicze pytanie - co dokładnie zamierza cofnąć?

Nie znam się na procesie legislacyjnym, wiec według tego co donoszą media całą nowelizację kodeksu karnego która weszła w życie 01.07.2015.

a jak Ziobro zamierza "cofnąć" tę reformę?
Sejm uchwali że ustawa "nie miała mocy wiążącej" czy wymyśli coś jeszcze głupszego?!

Przy całym braku sympatii dla obecnego ministra przyznać muszę, że nie wyobrażam sobie żeby był w stanie wymyślić coś głupszego od znacznej części owej nowelizacji.

Mnie się podoba art. 37b kodeksu karnego, mam nadzieję, że ten pomysł pozostanie, nawet gdyby ujęte tam widełki miały się zmienić.

a co takiego wspaniałego wynika wg kolegi z tegoż art. 37b kk?
Czytałem i nie widzę nic wspaniałego...

Możliwość wsadzenia kogoś na krótko (żeby się trochę nad sobą zastanowił), po czym trzymania na nieco luźniejszej smyczy, co jest tańsze dla społeczeństwa.

ja poszedłbym o krok dalej - zawiasy byłyby dostępne tylko i wyłącznie po odbyciu 7 dni pozbawienia wolności za kratkami.

zakujmy wszystkich w kajdany, a nuż ktoś jest złodziejem

a co do nowelizacji, to podobno Pani Sędzina z Gdańska zasiadła 1 lipca na sali i powiedziała: "Słucham, Panie Prokuratorze"

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie za bardzo lubię wypowiadać się na tematy polityczne, ale Pan Ziobro jest jednak Ministrem, czyli pełni funkcję urzędową, a nie polityczną.

W związku z tym powiem tak: nie wiem co on sobie myśli, ale nie istnieje w polskiej procedurze legislacyjnej żaden prosty sposób "cofnięcia" reformy prawa karnego.

Taką możliwość ma Sejm, po prostu uchwalając stosowną ustawę o zmianie ustawy kodeks karny. Nie ma jej jednak minister. Oczywiście, Sejm jest zdominowany przez polityków wywodzących się z tej samej formacji co pan Ziobro, ale wcale nie jest pewne, że uchwali to co tenże chce. Dodatkowo taka nowelizacja musiałaby jeszcze przejść przez Senat RP, otrzymać podpis Prezydenta RP, a na koniec nie zostać "ubita" przez Trybunał Konstytucyjny.

Więc szanowny pan Ziobro może sobie "cofać", ale póki co, to on jest ministrem i to nie leży w jego kompetencji.

A swoją drogą przyznam, że jestem zaskoczony i zawiedziony postawą tego pana. Reforma prawa karnego, która weszła w życie 1 lipca jest w moim odczuciu jedyną pozytywną zmianą prawa, jaką poprzednia władza dokonała przez całe swoje 2 kadencje, a tenże minister akurat ją chce cofać?

Powrót