jak odebrać spadek nieletniej od stryja?

• Autor wątku Autor wątku jolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam i proszę o pomoc!!! Moja 16 letnia córka dziedziczy spadek po ojcu 100% i 50% po babci. Wszystkimi tymi dobrami dysponuje bez "naszej" zgody stryj córki i jedyny brat ojca. W lipcu odbieram wyrok w którym córka dziedziczy po ojcu. Sprawa o spadek po babci odbyła się zanim zmarł mój były mąż. W skład spadku wchodzą mieszkania(w tym jedno całe dla córki), pawilon handlowy(osiedlowy), dwie działki budowlane(w tym jedna z domkiem letniskowym) i samochód dostawczy który ponoć "wypełzł" z parkingu strzeżonego. Wszystko to (oprócz działek i samochodu "widmo") wynajmuje stryj córki przez pięć lat. Zaznaczę że jest to jego jedyne utrzymanie i jego rodziny(bo po co im pracować jak Warszawa kosztuje). Problem polega na tym że sama tego nie odbiorę, raz że się boję(nieciekawa kartoteka stryja i jego synów też) , dwa wątpię by dogadał się ze mną tak by nie "okroić" tego, trzy nie stać mnie na adwokata, cztery problemy z połówkami.
Proszę może mi ktoś z Państwa w tym pomoże!!!

Należałoby wytczyc powództwo o wydanie nieruchomości która jest w całości wlasnościa córki ( bo rozumiem że je ciągle zajmują). Pani jest uprawniona do zarządu majątkiem swojego dziecka, nie stryj i wujek.
Ponadto mozna od stryja i wujka żądać wynagrodzenia za bezumowne korzystanie.
Co do nieruchomości, które są współwłasnoscią to kto jest drugim współwłaścici3elem?

[cytat="Toledo"]Należałoby wytczyc powództwo o wydanie nieruchomości która jest w całości wlasnościa córki ( bo rozumiem że je ciągle zajmują). [/cytat]
Dzięki bardzo za odpowiedź!!! Czyli jak będę mieć wyrok i drugi w którym mieszkanie przeszło na ojca córki to nie wystarczy sporządzić akt u notariusza i przedstawić to w spółdzielni mieszkaniowej???
Drugim współwłaścicielem i jednocześnie osobą która korzysta z całego majątku po babci córki i ojcu, jest stryj córki.
Wiem że mają z tego tytułu niezłe dochody. Ja natomiast staram się odzyskać co córce się należy ale niestety mam sporo wydatków(min. budowa domu) i nie stać mnie na adwokata. Chyba żeby z tych pieniążków"połówek" można by opłacić prawnika!?
Wogóle temat jest dla mnie dość ciężki ale wiem że muszę go załatwić teraz bo córka dziedziczy z dobrodziejstwem inwentarza i nie płaci żadnych podatków. Wogóle to może jest ktoś, jakiś prawnik który by to dla córki odebrał za ewentualnie niedużą opłatą??? Ja wolałabym osobiście nie brać w tym udziału ze względu na to jaki stryj córki jest. Kocham jednak swoje dzieci i dlatego zaczęłam tę sprawę. Wolę by córka nie musiała się z tym borykać jak zacznie dorosłe życie. Jest ambitną dziewczynką i zdolną i chcę by skupiła się na nauce a nie na walce z pazernym stryjem. To jednak nie zmienia sprawy że spadek ten ułatwi jej napewno życie. A proszę mi wierzyć że wiem jak to jest liczyć tylko na własne ręce...
Pozdrawiam!!!

Skoro stryj jest współwłaścicielem mieszkania to proces o wydanie nieruchomości daleko nas nie zaprowadzi.

Osobiście bym zaczął od roszczenia o dochody jakie czerpie on z najmu mieszkania. Należą się pani córce proporcjonalnie do posiadanego udziału w mieszkaniu.

Dzięki za pomoc!!! Fakt jest taki, po ojcu córka dziedziczy w całości: mieszkanie(kawalerka), samochód"widmo", działkę budowlaną nad Bugiem a po babci w połowie: dwa mieszkania(kawalerka i trzypokojowe), działka też nad Bugiem ale z domkiem letniskowym i osiedlowy pawilon handlowy, który w spółdzielni widnieje na babcię ale uruchomiony z pieniędzy ojca córki i babci(w czasie naszego małżeństwa). Wszystko jest w "łapkach" stryja córki. Chodzi mi głównie o to by odebrać to co córce się należy. Problem polega na tym, że nie bardzo chcę i mogę zrobić to osobiście. Druga rzecz to te "połówki" po babci. Osobiście z córką wolałabym żeby ją spłacił ale jest to raczej nierealne. Pytanko, czy córka będąc nieletnią może sprzedać wraz ze stryjem to co po babci i jeszcze jedno to czy jest gdzieś ktoś(może np komornik) który może odebrać spadek córki od stryja? Chyba głupie pytanie ale sama już nie wiem co z tym począć...

Powrót