jak odrzucić reklamcję

• Autor wątku Autor wątku katarzynka851
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzynka851

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
pracuję w sklepie odzieżowym, nie wiem jak wygląda procedura rozstrzygania reklamacji.
Obecnie mam 2 zgłoszenia reklamacyjne. Uważam, że reklamacje te należy odrzucić, ale nie mam kompetencji w tym zakresie i nie chciałabym żeby klient był pokrzywdzony, dlatego chciałabym zasięgnąć opinii Kogoś kto się na tym zna.
Nie wiem czy w przypadku zgłoszonych reklamacji potrzebna mi opinia rzeczoznawcy, czy mogę bezpośrednio odrzucić reklamacje sama jako sprzedawca i napisać sama taką opinie i czy podpisać ją własnym nazwiskiem?

Do rozpatrzenia mam dwie reklamacje:
1. spodnie - klientka zgłosiła nam reklamację ok.5 m-cy po tym jak stwierdziła wadę, czy reklamacja jest z miejsca odrzucona w związku z przekroczeniem terminu?

2. spodnie - przy kieszeniach z tyłu u góry materiał jest delikatnie naderwany, co mogło być spowodowane np. zbytnim obciążaniem kieszeni. Poza tym klientka sama ingerowała w naprawę i widać szycie innym kolorem nici. Czy można samemu dokonywać naprawy na własną rękę, a później złożyć reklamację?

Czy te reklamacje można odrzucić, czy należy je uznać?
W przypadku odrzucenia reklamacji żeby to było zgodne z prawem potrzebuję od rzeczoznawcy opinię na papierze,czy wystarczy stanowisko sklepu z pieczątką?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i ewentualne wskazówki dalszego postępowania.

Powrót