Jak odstąpić od egzekucji alimentów

• Autor wątku Autor wątku marc1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Właśnie tak mu napisałem i nie chce zakończyć egzekucji. Chce natomiast datę końca mojej edukacji. Ja rozumiem, że powinienem odstąpić od alimentów po zakończeniu szkoły ale to sprawa moja i mojego ojca. Komornik to narzędzie do egzekwowania długu a nie sąd . Chce się dowiedzieć dlaczego on na siłę wysyła mi pieniądze. Czy on chce wykazać w ten sposób, że bezprawnie pobierane były alimenty?

W takim razie proszę złożyć skargę na bezczynność komornika tj. niewykonanie wniosku wierzyciela o umorzenie postępowania (art. 767 kpc). Wierzyciel nie musi uzasadniać swojego wniosku, a komornikowi nic do tego czy egzekwowane alimenty były należne, czy też nie. O tym orzeka tylko sąd.

Dziękuje za odpowiedz. W piątek pojadę osobiście do komornika bo listownie coś słabo to wychodzi. Dziwi mnie postawa komornika zwłaszcza, że to nie mnie licytują. Wzór wniosku o odstąpienie od egzekucji pobrałem z jego strony i niby brakowało dat zakończenia edukacji. Złoże to samo pismo ale za pokwitowaniem na drugim egzemplarzu. W ostateczności skarga. Dziwie się też mojemu ojcu, mógł sam złożyć pozew o uchylenie alimentów. Mógł też poprosić o odstąpienie od alimentów. Ech zła dola gdy rodzina w rozsypce i nikt niczym się nie interesuje, nawet swoimi sprawami.

Powrót