Jak odwołać rząd?

• Autor wątku Autor wątku Dambo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

Dambo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Jak w temacie. Chciałbym się dowiedzieć dokładnie jak można to zrobić zgodnie z przepisami. Dokładnie to chodzi mi o rozpisanie nowych wyborów. To by musiało być chyba referendum ogólnokrajowe. Ale problem w tym, że chyba sejm musi to zaakceptować bezwględną większością głosów. Zwykła petycja chyba nie wystarczy. A Wiejscy raczej się na to nie zgodzą, skoro mają jeszcze 4 lata przy żłobie. Czy mógłby mi ktoś odpisać jak to ugryźć? Bo mam już serdecznie dość tego co się dzieje w naszym grajdole. Pewnie nie ja jeden. Czara goryczy się przepełniła, jutro w większych miastach manifestacje, demonstracje i pikiety. Bierzmy przykład z Węgier i nie dajmy się uciskowi. Dlatego ponawiam pytanie. Jak to zrobić i czy w ogóle jest to możliwe nie tylko teoretycznie.

Przeniosłem do Hydeparku ale nie wiem jak admini zareagują na tą agitację.
Mnie taki temat śmieszy, bo trzeba było być przytomnym jak były wybory a nie ruszać - teraz - na ulicę.

A kiedy? A na PO nie głosowałem, drugi raz mnie nie nabrali. Poza tym u nas nie głosuje się na kogoś, tylko przeciwko komuś. A ludzie wybrali teoretycznie "mniejsze zło".

Nie jest to możliwe nawet teoretycznie. Tryb powoływania Rady Ministrów i składania dymisji Rady Ministrów wyczerpująco reguluje Konstytucja RP, która nie przewiduje "odwołania" Rady Ministrów w drodze referendum.

Co więcej Konstytucja nie przewiduje instytucji inicjatywy ludowej w kwestii zmiany ustawy zasadniczej a co za tym idzie obywatele nie mogą w żaden sposób wpływać na treść Konstytucji.

jak chcesz pozbyc sie rzadu to czytaj art. 162 konstytucji
Przepis prawny:
2. Prezes Rady Ministrów składa dymisję Rady Ministrów również w razie:
1) nieuchwalenia przez Sejm wotum zaufania dla Rady Ministrów,
2) wyrażenia Radzie Ministrów wotum nieufności,
3) rezygnacji Prezesa Rady Ministrów.
i w jakis akrobatyczny sposob spowoduj zaistnienie jednej z tych przeslanek

Czyli niemożliwe:( Sami nie zrezygnują:( No i kruk krukowi oka nie wykole:( Chyba tylko rozwiązania siłowe wchodzą w grę.

Chyba tylko rozwiązania siłowe wchodzą w grę.

Taa... Pamiętaj tylko o treści art. 128 par. 1 kk - zagrożenie karą od 3 lat pozbawienia wolności wzwyż...

Kerimus napisał:
trzeba było być przytomnym jak były wybory a nie ruszać - teraz - na ulicę.

wiekszy % wyborcow musial byc przytomny. Dlaczego uwazasz autora za nieprzytomnego, skad wiesz na kogo oddal glos? ;)

To jest forum prawne, a nie polityczne.
Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót