Jak odwołać się od nie uznanej rękojmi z powodu złego użytkowania

• Autor wątku Autor wątku Dzwilu88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dzwilu88

Zbanowany
Odpowiedzi
210
Dzień dobry, sprawa z pozoru błahą, lecz okazało się że sprzedający jest nie uczciwy.

Kupiłem oświetlenie do samochodu. Wygląda to tak że zamiast lampki oświetlającej w drzwiach, montuje się ów oświetlenie, które rzuca światło w kształcie logo marki samochodu.

Operacja jest banalna i wygląda jak wymiana zwykłej żarówki.
Niestety po upływie kilkunastu miesięcy, dwie z czterech lampek przestały działać, a reszta mocno straciła swoją intensywność.

Wysłałem lampki na reklamację , sprzedający najpierw odrzucił ją ,bo minęło 12 miesięcy gwarancji i już wiedziałem, że to krętacz. Niestety na jego nieszczęście nie doczytał, że reklamuje to z tytułu rękojmi. Wtedy przyjął reklamację ale dostałem odpowiedź że lampki były źle używane i reklamacja nie będzie uznana.

Tu moje pytanie,
jak się od tego odwołać .

Nie da się źle używać żarówki, która kupiłem pod dany model samochodu, tego nie da się źle używać, jak już pisałem to wygląda jak wymiana żarówki w lampce nocnej . Wyjmujemy stary element i wkładamy nowy i to tyle.

https://allegro.pl/oferta/led-logo-...yNGNiM2Q2OWM4YzRlZTNjZTNlMjhkNTAxZWUyN2I1YWU=

oryginalny opis aukcji gdyby link nie działał

Projektory służą do dekoracji oświetleniowej samochodu – zewnętrznego tuningu wizualnego. Przeznaczone są do montażu jako oświetlenie pod drzwiami. Po otwarciu drzwi na ziemi pojawia się powitalne logo marki samochodu. Doskonały, ostry i wyraźny efekt 3D wyświetlanego obrazu.

Montaż jest całkowicie bezinwazyjny bez konieczności jakichkolwiek przeróbek. Wystarczy zamontować je w miejsce znajdujących się w dolnej części oryginalnych podświetleń drzwi.

Projektory na wzór oryginału są porządnie wykonane.

Projektory nie powodują błędu spalonej żarówki - CANBUS.

Ostatnia edycja:
Jeśli kupowałeś za pośrednictwem All... - proponuję na początek tam udać się po pomoc.

Tu moje pytanie,
jak się od tego odwołać .
Nie ma procedury "odwołania się" od reklamacji. Po prostu składasz ją ponownie. Jeśli trzeba to z opinią rzeczoznawcy o wadzie, żądając zwrotu za opinię. Portal ani jego pracownicy nie są sądem i nie będą mogli rozstrzygać o zasadności reklamacji w razie sporu.

Polecam wizytę u rzecznika praw konsumentów. Porada jest darmowa, rzecznik napisze pismo w twoim imieniu. W 99% przypadków januszom biznesu wtedy schodzi ciśnienie i uznają reklamacje. Jak to się nie powiedzie, to już dłuższa sprawa, bo przez sąd, ale rzecznik może pomoc napisać taki pozew.

Dzwilu88 napisał:
Niestety po upływie kilkunastu miesięcy, dwie z czterech lampek przestały działać, a reszta mocno straciła swoją intensywność.

Wysłałem lampki na reklamację , sprzedający najpierw odrzucił ją ,bo minęło 12 miesięcy gwarancji i już wiedziałem, że to krętacz. Niestety na jego nieszczęście nie doczytał, że reklamuje to z tytułu rękojmi. Wtedy przyjął reklamację ale dostałem odpowiedź że lampki były źle używane i reklamacja nie będzie uznana.

Kiedy i z jakim roszczeniem zwróciłeś się do sprzedawcy.
Kiedy i co Ci odpisał.

Powrót