Jak odzyskać dług. Prawomocny wyrok

• Autor wątku Autor wątku Grzembo1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzembo1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
proszę Was o poradę.
21.01.2013 zostałem oszukany poprzez serwis Tablica.pl.
Zakupiłem przedmiot, którego nie otrzymałem.
Zgłosiłem sprawę na policji, dalej sprawa trafiła do sądu. W chwili obecnej sprawa jest już zamknięta, ponieważ 30.09.2013 uprawomocnił się wyrok sądu, gdzie sprawca oszustwa został skazany na 10 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4 lata, dozór kuratora oraz na post. art 46 § 1 kk oskarżony jest zobowiązany do zwrotu pieniędzy.
O to ostanie chciałem się dopytać: w jaki sposób zmusić oskarżonego do zwrotu pieniędzy? Czy mam mu wysłać wezwanie do zapłaty?
Pozdrawiam.

Pomoże ci komornik...przeczytaj wątki przyklejone w dziale komorniczym.

Można wzywać do zapłaty, ale po co, skoro skazany nie raczył do tej pory zapłacić, a mógł?

1. DO sądu, który wydał wyrok skazujący, występujesz o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności w zakresie, w jakim obciąża on skazanego do naprawienia szkody Tobie.
2. Mając oryginalny wyroki i wydaną klauzulę wykonalności kierujesz do komornika pismo "o wszczęcie egzekucji". Na internecie pełno jest wzorów.

Czyli jeżeli w wyroku jest napisane, że ma mi zwrócić powiedzmy 500zł, to wysyłam pismo do sądu o to, żeby wyrokowi nadał klauzule wykonalności w wysokości 500zł?
Przepraszam, że pytam, ale nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia. Zdarzyło mi się parę razy zgłaszać sprawę oszust na policji, ale nigdy nie skończyło się to wyrokiem.

Wygoogluj wzór pisma, wniosku o nadanie klauzuli i wypełnij

OK, to już sobie poradzę.
Nie pomyślałem, że to jest specjalny wniosek, tylko trzeba napisać pismo. Nie chciałem, żeby zabrzmiało prostacko :)
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

Dużo łatwiej ze znawcami tematu i specami :)

A jakie są później opłaty komornicze? Czy można w piśmie o klauzulę czy jakimś osobnym prosić o obciążenie kosztami postępowania komorniczego również obarczyć skazanego?

Wpłacasz zaliczkę, komornikowi. Wnioskujesz o zajęcie składników majątku. Jak egzekucja skuteczna, komornik zwróci ci zaliczkę - wyegzekwuje od dłużnika. Nic nie musisz pisać, to oczywiste, że kosztami obciąża się dłużnika. W tym postępowaniu skazany, to dłużnik.
Poczytaj wątki przyklejone w dziale komorniczym.

Mam jeszcze jedno pytanie, napisałem i jutro wysyłam wniosek o nadanie klauzuli wykonalności.
Kiedy mam wpłacić opłaty za odpisy? Czy po wezwaniu sądu czy wcześniej?

Powrót