Jak odzyskać dług.

• Autor wątku Autor wątku Rozeta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rozeta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam pewien problem, z którym nie moge sobie sama poradzić. Parę lat temu wstąpiłam do spółki cywilnej. Po jakimś czasie z tej spółki wystąpiłam. W czasie kiedy byłam wspólniczką został wzięty kredyt na samochód, który nie został spłacony. Po moim wystąpieniu ze spółki, spółka została zlikwidowana. Odezwał się do mnie bank, aby spłacić kredyt. Nie byłam w stanie tego zrobić. Więc dług został wykupiony przez moją znajomą. Teraz pytanie moje brzmi: chciałabym ten dłyg odkupić od znajomej - czy mogę? I drugie pytanie jak odzyskać choć część długu od mojej byłej wspólniczki? Z góry dziękuję za wszelką pomoc w toziązaniu problemu.

Jeśli Pani znajoma jest obecnie wierzycielem, to należałoby po prostu dług spłacić.
[cytat="Rozeta"] I drugie pytanie jak odzyskać choć część długu od mojej byłej wspólniczki? [/cytat]
W tym celu chyba najlepiej by było, gdyby Pani znajoma wystąpiła do wspólniczki z roszczeniem, o ile nie jest przedawnione. A dopiero po zaspokojeniu rozliczyła sie z Panią.

A czy ja nie mogę odkupić długu od znajomej (na takiej samej zasadzie jak ona wykupiła go z banku-czyli umowa, że ja od niej ten dług odkupuję i staję się jego właścicielem)? Bo gdybym mogła tak zrobić to wtedy ja będę dochodzić spłaty tego długu od mojej byłej wspólniczki.

Nie może. Jak można nabyć wierzytelność wobec siebie samego.
Płacąc za nią powoduje że przestaje ona istnieć.
Po spłaceniu długu można wystąpić z roszczeniem regresowym wobec pozostałych wspólników spółki, tzn. aby oddali pani część pieniędzy.

Powrót