Jak odzyskać dług?

• Autor wątku Autor wątku ktototo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ktototo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kilka miesięcy temu udzieliłem pożyczki osobie prowadzącej działalność. Spisana została umowa i wystawiony weksel in blanco jako zabezpieczenie. Niestety osoba ta nie ma ochoty spłacać długu - było wezwanie do zapłaty listem poleconym, następnie wypowiedziałem umowę pożyczki i zażądałem spłaty całości długu (zgodnie z umową). Nie przyniosło to żadnych efektów.

Moje pytanie brzmi: co dalej?

1. Powinienem wypełnić weksel na sumę długu plus odsetki ustawowe, czy bezpieczniej bez odsetek, aby sąd nie miał wątpliwości co do wysokości żądania?

2. Wnieść sprawę do e-sądu, czy z jakiegoś powodu lepiej zrobić to w sądzie tradycyjnym?

3. A może lepiej wynająć prawnika, bo to nie taka prosta procedura? Czy w tym przypadku należy mi się (w przypadku wygranej sprawy) także zwrot kosztów które zapłacę prawnikowi?

proponuje punkt 3 - czyli udać się do kancelarii prawnej lub radców prawnych,

A jak z kosztami? Czy "zwrot kosztów procesu" obejmuje koszty które poniosę na prawnika, czy to muszę pokryć z własnej kieszeni?

ktototo napisał:
A jak z kosztami? Czy "zwrot kosztów procesu" obejmuje koszty które poniosę na prawnika, czy to muszę pokryć z własnej kieszeni?
to już umowa pomiędzy tobą a prawnikiem,

Powrót