Jak odzyskać firmę?

• Autor wątku Autor wątku andrae
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrae

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Aby było krótko opiszę w punktach (jak przystało na inżyniera)

1. Lata temu założyłem na siebie firmę, którą prowadziła żona
2. Firma świetnie prosperuje w jej skład wchodzą lokale, sprzęty, auta etc
3. Żona postanowiła ode mnie odejść, jednakże jesteśmy przed rozprawą rozwodową
4. Firma dalej działa, zostałem przez nią poproszony o przepisanie firmy na nią
5. Zrobiłbym to bez problemu, problem w tym, że na mnie są kredyty do spłacenia, weksle, których ona na siebie wziąć nie chce, wiem, że jest niezapłacony VAT.
6. Mimo najszczerszych chęci nie mam możliwości nawet sprzedać sprzętu bo nie mam do niego papierów, nie mam pojęcia jaka jest sytuacja finansowa firmy

W jaki sposób mogę uzyskać dostęp do dokumentów, w tym do ewidencji środków trwałych aby poznać sytuację firmy?

Pozdrawiam,
Andrzej Wawa

Jesteś właścicielem tej firmy? Jaka forma? Wpis do CEIDG czy do KRS?

EagleInterceptor napisał:
Jesteś właścicielem tej firmy? Jaka forma? Wpis do CEIDG czy do KRS?

Tak, jestem właścicielem.
Jednoosobowa działalność

Kto prowadzi księgowość? Zewnętrzny podmiot czy pracownik a może żona sama prowadziła? Żona jest w tej firmie w charakterze osoby współpracującej?

Kto prowadzi księgowość? Zewnętrzny podmiot czy pracownik a może żona sama prowadziła?

Przyjaciółka mojej żony oraz moja żona sama trochę. Jej przyjaciółka z tego co wiem, nie zna nawet dokładnie stanu majątkowego firmy (w sensie ew. środków trwałych, nie wie nic o umowach na jakieś nowe leasingi etc) - albo kłamie.

Raczej kłamie no bo jakby miała obliczać amortyzację środków trwałych do kosztów dla celu obliczania zaliczek na podatek gdyby nie miała ewidencji tychże środków.
Umowy na leasing to chyba sam podpisywałeś? Czy żonę zrobiłeś pełnomocnikiem?

loco1 napisał:
Zacznij od pogooglowania słowa firmanctwo.

A to swoją drogą.

Ja bym Ci proponował jak najszybsze zatrudnienie własnej księgowej, jeżeli sam się na tym nie znasz.

Sprawdź sobie w PUE ZUS czy przyjaciółka jest zgłoszona jako pracownik.
A jeżeli nie to sprawdź sobie w CEIDG czy jest formalnie wskazana jako zewnętrzne biuro rachunkowe.

Jeżeli jedno z powyższych jest prawdziwe to na piśmie przekaż żądanie przekazania wszystkich dokumentów nowej księgowej.
Przynajmniej od tego bym zaczął...

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Zacznij od pogooglowania słowa firmanctwo.

"Ale co ważne - przypomnijmy - musi wiązać się to z naruszeniem interesów fiskalnych państwa" - nie ma naruszeń

A to swoją drogą.

Ja bym Ci proponował jak najszybsze zatrudnienie własnej księgowej, jeżeli sam się na tym nie znasz.

Sprawdź sobie w PUE ZUS czy przyjaciółka jest zgłoszona jako pracownik.
A jeżeli nie to sprawdź sobie w CEIDG czy jest formalnie wskazana jako zewnętrzne biuro rachunkowe.

Jest pracownikiem, jeśli kłamie to sam od niej nic nie wyciągnę.
Żona miała pełnomocnictwa, więc większość spraw załatwiała bez mojej wiedzy.

Co mi da zatrudnienie księgowej, jak żona nie będzie chciała mi oddać dokumentów księgowych albo laptop się "spali"?

Laptop jeżeli się spali to przepisy wymagają posiadania zabezpieczonej kopii dokumentów księgowych. Brak takiego zabezpieczenia jest prowadzeniem ksiąg niezgodnie z przepisami. Również jeżeli odmówi przekazania dokumentów następnej księgowej, to już wpada pod kodeks karny lub karny skarbowy, umyślne działanie na szkodę i cała masa innych nieprzyjemności.
A żonie możesz w każdej chwili cofnąć pełnomocnictwa (i powinieneś to zrobić).
Również powiadomić ją, że nie jest już u Ciebie zatrudniona.

Ostatnia edycja:
Laptop jeżeli się spali to przepisy wymagają posiadania zabezpieczonej kopii dokumentów księgowych. Brak takiego zabezpieczenia jest prowadzeniem ksiąg niezgodnie z przepisami. Również jeżeli odmówi przekazania dokumentów następnej księgowej, to już wpada pod kodeks karny lub karny skarbowy, umyślne działanie na szkodę i cała masa innych nieprzyjemności.

OK, rozumiem, dziękuję!
Czy księgowa musi mieć dostęp do ewidencji środków trwałych i wiedzieć na co są np. nowe leasingi?

Jak odzyskam np. dowód rejestracyjny do "mojego" samochodu? Bo gdzie stoi samochód to wiem, mniej więcej.

andrae napisał:
Czy księgowa musi mieć dostęp do ewidencji środków trwałych i wiedzieć na co są np. nowe leasingi?

Jak odzyskam np. dowód rejestracyjny do "mojego" samochodu? Bo gdzie stoi samochód to wiem, mniej więcej.

Oczywiście, że musi mieć dostęp - nie mogłaby inaczej księgować kosztów co miesiąc.

Samochód jest na firmę czy prywatnie Twój?
Jeżeli na firmę to zażądaj wydania dokumentów na piśmie (od żony?).
Jeżeli prywatny to Twój czy współwłasność małżeńska?

To inaczej - dla jasności - bo widzę, że faktycznie nie wiesz:
księgowa wie WSZYSTKO :)
Zna każdą wystawioną fakturę. Zna każdą otrzymaną fakturę. A z tą fakturą najczęściej również umowę bo z niej wynika np. do jakiej kategorii wydatków dany koszt zaksięgować.

Wszystkie deklaracje VAT, ZUS, zaliczki na podatek dochodowy składa się i płaci co miesiąc (niektóre można co 3). Więc na pewno ma wgląd we wszystkie dokumenty na bieżąco.

Oczywiście, że musi mieć dostęp - nie mogłaby inaczej księgować kosztów co miesiąc.

Samochód jest na firmę czy prywatnie Twój?
Jeżeli na firmę to zażądaj wydania dokumentów na piśmie (od żony?).
Jeżeli prywatny to Twój czy współwłasność małżeńska?

OK, dziękuję. Samochód na firmę, czyli na mnie bo jedno-os.

eagleinterceptor napisał:
to inaczej - dla jasności - bo widzę, że faktycznie nie wiesz:
Księgowa wie wszystko :)
zna każdą wystawioną fakturę. Zna każdą otrzymaną fakturę. A z tą fakturą najczęściej również umowę bo z niej wynika np. Do jakiej kategorii wydatków dany koszt zaksięgować.

Wszystkie deklaracje vat, zus, zaliczki na podatek dochodowy składa się i płaci co miesiąc (niektóre można co 3). Więc na pewno ma wgląd we wszystkie dokumenty na bieżąco.

wielkie dziękuję!

andrae napisał:
OK, dziękuję. Samochód na firmę, czyli na mnie bo jedno-os.

Wartość tej firmy też wchodzi do wspólnoty małżeńskiej jako majątek dorobkowy ale to Ty nim (samochodem) dysponujesz/zarządzasz póki co bo to Twoja firma.

Zwróć też uwagę, że co do zasady:

"Artykuł 55 k.k.s. nie określa typu przestępstwa firmanctwa w stosunku do osoby firmującego – dotyczy on wyłącznie firmanta"

i możesz tego użyć jako argumentu w negocjacjach z żoną i jej przyjaciółką aby wydały Ci wszystkie potrzebne dokumenty.

Powrót