Jak odzyskać nadpłatę od dostawcy prądu

• Autor wątku Autor wątku flomag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flomag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Mam problem z odzyskaniem moich pieniędzy od dostawcy prądu. W październiku br. uregulowałam z mojego rachunku bankowego prognozowane wpłaty do marca 23r. W listopadzie mama przepisała licznik na siebie (cały czas był na jej brata zmarłego w 2003r.).
Tym samym stara umowa na tym liczniku została rozwiązana a nadpłaty, prawie 700zł. nie chcą mi oddać. Tłumaczą że nadpłata jest na koncie zmarłego a ja nie jestem spadkobiercą, ale przecież to ja robiłam przelewy. Jak odzyskać te pieniądze?

Przeczytaj ze zrozumieniem zapis art. 411 kc.

Reset321 napisał:
Przeczytaj ze zrozumieniem zapis art. 411 kc.

Niestety nie jestem prawnikiem:(
Czy mogę prosić o odpowiedź bardziej przystępnym językiem niż art. 411?

. 411. [Wyłączenie zwrotu świadczenia]
Nie można żądać zwrotu świadczenia:

1)
jeżeli spełniający świadczenie wiedział, że nie był do świadczenia zobowiązany, chyba że spełnienie świadczenia nastąpiło z zastrzeżeniem zwrotu albo w celu uniknięcia przymusu lub w wykonaniu nieważnej czynności prawnej;
2)
jeżeli spełnienie świadczenia czyni zadość zasadom współżycia społecznego;
3)
jeżeli świadczenie zostało spełnione w celu zadośćuczynienia przedawnionemu roszczeniu;
4)
jeżeli świadczenie zostało spełnione, zanim wierzytelność stała się wymagalna.

flomag napisał:
To znaczy że nie oddadzą?
Chyba nie bez znaczenia jest że mieszkam pod tym adresem od 40 lat i korzystam z prądu, to kto miałby opłacać rachunki?

Chyba nie bez znaczenia jest że mieszkam pod tym adresem od 40 lat i korzystam z prądu
To jest bez znaczenia. Od właściciela zależy na jakiej podstawie (najem czy użyczenie) i na jakich warunkach mieszkasz w lokalu.
to kto miałby opłacać rachunki?
W tym przypadku właściciel - spadkobierca. Spadkobierca z dniem otwarcia spadku (nie z dniem przeprowadzenia postępowania spadkowego) wchodzi w prawa i obowiązki spadkodawcy. Jeśli miałaś umowę z matką dotyczącą zapłaty za prąd, to wszelkie roszczenia możesz kierować do niej a nie do zakładu energetycznego.

Do niej nie mogę kierować bo na jej koncie w zakładzie energetycznym nie ma nadpłaty i ona ma czyste konto-nowe prognozy i nowe wpłaty. Jej też tego nie oddadzą.

Z góry dziękuję jeśli znajdzie się ktoś, kto doradzi mi jak mogę odzyskać te pieniądze.

Prawnikiem nie jestem, ale może miałbym pomysł...
Z treści twoich wpisów wynika, że to twoja mama jest spadkobiercą i właścicielem mieszkania. Na jakiejś podstawie przepisała na siebie licznik.
Może niech ona się zwróci do dostawcy energii o zwrot nadpłaty z poprzedniej umowy i już między sobą rozliczcie się w odpowiadający wam sposób :)

Powrót