Jak odzyskać należne pieniądze za zaległy urlop i odprawy-likwidacja stanowiska pracy

• Autor wątku Autor wątku Ojciec35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ojciec35

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam wszystkich
Dostałem rozwiązanie umowę o pracę za wypowiedzeniem
Treść wypowiedzenia umowy
Rozwiązuje z panem zawartą w dniu z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, która upłynie w dniu 30 czerwiec 2023r.
Przyczyną rozwiązania umowy z powodu likwidacji stanowiska pracy i złożenie do Sądu wniosku o upadłość firmy.
Jednocześnie informuję że w terminie 21 dni od daty doręczenia niniejszego pisma przysługuje Panu prawo wniesienia odwołania do Sądu pracy
Przed upływem tego terminu może pan złożyć wniosek o wszczęcie postępowania pojednawczego przed Komisją pojednawczą
( - dotyczy umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony )
(- Dotyczy pracodawcy u którego zostanie utworzona komisja pojednawcza )
Nie otrzymałem świadectwa pracy ponieważ mam trzymiesięczny okres wypowiedzenia do czerwca 30 2023r
W związku tym mam kilka pytań
1) Czy złożyć odwołanie do Sądu pracy w ciągu 21 dni ?
2) Czy samemu mam napisać pismo?
3) W jaki sposób to zrobić i co napisać?
4) Czy iść do radcy prawnego w ciągu 21 dni?
5) Czy mam się do niego zgłosić aby napisał stosowny pozew do Sadu pracy?

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich

Ostatnia edycja:
A od czego chcesz się odwoływać skoro firma upada? I o co pozywać pracodawcę?

chcę odzyskać pieniądze za niewypłacony mi urlop i odprawę, od tego chcę się odwołać

Z tego co się dowiedziałem to pracodawca już wszystko wyprzedawał z firmy, mówi że jest golasem i żadnych pieniędzy za niewykorzystany urlop i odprawy nam nie wypłaci, do 30czerwca to już wszystko na maks będzie wyprzedane
Słyszałem że jest fundusz gwarancyjny świadczeń pracowniczych
Kiedy i w jaki można z niego skorzystać

odprawę i ekwiwalent za niewykorzystany urlop otrzymuje sie dopiero po rozwiązaniu umowy o prace wiec na razie nie ma od czego sie odwołać

powyżej 20

Czy mam czekać do otrzymania świadectwa pracy który termin mija zakończenia pracy który mi wyliczył pracodawca na 30 czerwiec 2023r

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wnioskuj o wypłatę zaległego wynagrodzenia w ramach Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych
Jedną z najważniejszych funkcji Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych jest wypłata wynagrodzenia pracownikom w przypadku niedopełnienia tego obowiązku przez pracodawców. Świadczenie z FGŚP można otrzymać jednak wyłącznie w przypadku niewypłacalności pracodawcy. Jeśli Twój były pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia właśnie w tego powodu, możesz rozpocząć starania o zwrot pieniędzy po upływie miesiąca ogłoszenia niewypłacalności pracodawcy. Wniosek o wypłatę świadczenia z FGŚP możesz złożyć marszałkowi województwa właściwemu ze względu na siedzibę pracodawcy. Należy dołączyć do niego:

kopię świadectwa pracy lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu potwierdzającego okres zatrudnienia;
zaświadczenie od pracodawcy, które potwierdzi łączną kwotę niezaspokojonych roszczeń pracowniczych z wyszczególnieniem kwot oraz tytułów wypłat z okresów niewypłacenia tych świadczeń, podpisane przez osobę uprawnioną do składania oświadczeń woli w imieniu pracodawcy;
odpis prawomocnego orzeczenia sądu zasądzającego kwoty przysługujących należności;
inne dowody, które pozwolą ustalić uprawnienia do świadczeń określonych w ustawie.

Powinieneś poszukać pomocy u prawnika w realu , proponuje zacząc od udania sie do PIP tam inspektor podpowie jak skorzystać z funduszu

1) Czy ja powinienem do 21 dni od otrzymania pisma o rozwiązanie umowy o pracę –nie dostałem świadectwa pracy
2) Czy powinienem złożyć jak najszybciej w sadzie pracy pismo pozew o zapłatę wynagrodzenia i ekwiwalentu za urlop , udanego pracodawcy pracuje nadal do 30czerwca 2023r i nie dostałem zdanych pieniędzy od stycznia 2023r
tylko mam 21 dni na odwołanie do sądu pracy w sprawie zaległości

Ostatnia edycja:
Czy powinienem złożyć jak najszybciej w sadzie pracy pismo pozew o zapłatę wynagrodzenia i ekwiwalentu za urlop , udanego pracodawcy pracuje nadal do 30czerwca 2023r

Przeczytaj jeszcze raz to co napisała cologniola : "odprawę i ekwiwalent za niewykorzystany urlop otrzymuje sie dopiero po rozwiązaniu umowy o prace wiec na razie nie ma od czego sie odwołać".

chcę odzyskać pieniądze za niewypłacony mi urlop

W okresie wypowiedzenia możesz wystąpić do pracodawcy z wnioskiem o udzielenie urlopu wypoczynkowego. W czasie trwania stosunku pracy ekwiwalent za urlop wypoczynkowy nie przysługuje.

Ostatnia edycja:
pracodawca rozwiązał z e mną umowę z dniem 30 czerwca, telefonicznie poinformowała mnie ze jestem na urlopie wypoczynkowym i do 30 czerwca 2023r a nie dostałem żadnych do tej pory pieniędzy
Mam rozwiązaniu umowy o prace taki tekst ,,przed upływem tego terminu może pan złożyć wniosek o wszczęcie postępowania pojednawczego przed komisją pojednawczą'' termin czy mam to w ciągu 3 tyg załatwić bo pozostał mi już tylko 1 tydzień od daty dostania rozwiązania umowy
Mam 3 tygodnie na odwołanie się do sadu pracy ,czy nie powinienem złożyć pozwu do sadu pracy w ciągu 3 tyg że mi nie wypłaciła pieniędzy -żeby później nie było za późno -bo mam na odwołanie 3 tygodnie

To jest termin na odwołanie się od wypowiedzenia.
Odprawa i ekwiwalent za urlop wypłacane są dopiero po upływie wypowiedzenia/ustaniu stosunku pracy.
Gdyby nie zostały wypłacone na ich dochodzenie będziesz miał 3 lata.

poinformowała mnie ze jestem na urlopie wypoczynkowym

W okresie wypowiedzenia jesteś na urlopie wypoczynkowym i za czas urlopu dostaniesz wynagrodzenie urlopowe w terminie wypłaty wynagrodzenia za pracę, przykładowo do 10. każdego miesiąca za miesiąc poprzedni.

nie dostałem żadnych do tej pory pieniędzy

Pracodawca wcześniej nie wypłaca wynagrodzenia za czas urlopu wypoczynkowego. Najpierw urlop, a potem wynagrodzenie.

taki tekst ,,przed upływem tego terminu może pan złożyć wniosek o wszczęcie postępowania pojednawczego (...) ''

Taka klauzula znajduje się na każdym wypowiedzeniu umowy o pracę. Jak się jest od czego odwoływać , wtedy się z niej korzysta.

jestem u pracodawcy zatrudniony nadal do 30czerwca,
1) czy pracodawca nie ma obowiązku płacić mi postojowego a tym bardziej powinna wypłacić mi pieniądze za urlop co miesiąc,na pewno raczej powinna wszystkie składki płaci
2) Czy nie powinienem złożyć w ciągu 21 dni do inspekcji pozwu że nie wypłaca mi pieniędzy za urlop plus odprawy, pózniej raczej do inspekcji nie będę mógł zlożyć odpowiedniego pisma ponieważ będzie po terminie

Szanowna pani -dlatego ja się chcę odwołać do sadu pracy złożyć pozew w ciągu tych 21 dni że mi nie wypłaca żadnych pieniędzy

Szanowna pani -dlatego ja się chcę odwołać do sadu pracy złożyć pozew w ciągu tych 21 dni że mi nie wypłaca żadnych pieniędzy

ja w starej firmie w ogóle nie pracuję,przejęła druga firma moje stanowisko pracy

Ja w starej firmie już nie pracuję od stycznia,przejęła nas nowa firma i jestem na tym samym stanowisku pracy

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1) Tak, tak długo jak pozostajesz w zatrudnieniu należy Ci się wynagrodzenie (urlopowe, postojowe, za pracę jeśli będziesz ją w tym okresie świadczył). Wynagrodzenie takie powinno być wypłacane w takim terminie w jakim otrzymujesz standardową wypłatę, czyli najpóźniej do 10 dnia kolejnego miesiąca.

2) Nie, te świadczenia o których napisałeś (odprawa, ekwiwalent za urlop - o ile nie odbierzesz go wcześniej w naturze) będą należne dopiero po zakończeniu okresu wypowiedzenia, czyli 30 czerwca.

Odwołanie o którym wspomniano z terminem 21 dni składałbyś, gdybyś nie zgadzał się z treścią wypowiedzenia - czyli pracodawca napisał, że nastąpiła likwidacja stanowiska pracy, a zatrudnienia kogoś nowego na takie samo stanowisko.

3) dodam od siebie - na Twoim miejscu zadbałabym o pisemne potwierdzenie urlopu, postoju, zwolnienia z obowiązku pracy etc. (o ile oczywiście nie zawarto tego w wypowiedzeniu) w przeciwnym razie może pojawić się problem, ponieważ formalnie do końca czerwca powinieneś pojawiać się w miejscu pracy i chociażby zgłaszać swoją gotowość (nawet jeśli wiesz, że zakład nie działa i działał nie będzie). Bez kwitu jeśli nie pojawisz się w pracy mogą Ci wystawić dyscyplinarkę i wtedy stracisz odprawę.

Witam wszystkich

W listach wynagrodzenia za miesiące od stycznia 2023r do czerwca 2023r jako wynagrodzenie zasadnicze w liście płac.
Cytuję część listu który otrzymałem od inspektora inspekcji pracy.
W trakcie kontroli prezes zarządu xxx wyjaśnił, że za okresy które pracodawca naliczył pracownikom wynagrodzenie za czas gotowości do pracy ( w ewidencjach czasu pracy wpisano BŚP – od poniedziałku do piątku opisane jako bez świadczenia pracy) przypadające w okresie od 1 stycznia 2023r do 30.0.4.2023r wpisano w listach płac jako wynagrodzenie zasadnicze.
W związku z tym mam kilka pytań
1)czy przysługuje mi za okres od 1stycznia do 30czerwca 2023 pieniądze –za każdy miesiąc.
Do tej pory nie otrzymałem od pracodawcy żadnych pieniędzy
2) Gdzie z ta sprawą mam dalej iść –czy do Sądu Pracy –czy do funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych
3)ile firma musi mieć zatrudnionych osób aby uzyskać pieniądze z FGŚP
4) jeśli zostało osób kilkanaście ze świadectwem pracy -rozwiązanie umowy jako ,,za wypowiedzeniem przez pracodawcę ( Art.30Parag pkt2.KP)tryb i podstawa prawna rozwiązania stosunku pracy ( tu mam wyszczególnione grubymi literami w świadectwie), to ile musi być osób na aby uzyskać zaległości pieniężne-czy to ma znaczenie

Witam
Otrzymałem świadectwo pracy.
Dowiedziałem się od inspektora pracy ze jeśli będzie poniżej 20stu osób które nie rozwiązały umowy to fundusz gwarancyjny nie wypłaci żadnych pieniędzy.
Chcę złożyć pismo do sądu pracy wypłacenie mi zaległego urlopu i dwóch odpraw
1)czy samemu napisać pismo do sądu pracy, czy skorzystać z pomocy radcy prawnego
2)jak napisać pozew do sadu (wzór)-czy mógłbym otrzymać jakąś pomoc – wzór, to może sam bym napisał pozew
tutaj znalazłem wzór
https://www.bialystok.sr.gov.pl/images/wzory_formularze/pracy/pozew_o_zaplate_odprawy_pienieznej.pdf
3)czy ta sprawa będzie się fizycznie odbywała –na rozprawie będę ja i pracodawca
Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
1) możesz skorzystać z pomocy prawnika w napisaniu pisma
2) możesz posłużyć sie tym wzorem
3) tak

Witam
Jeśli pracodawca złożył do sądu o ogłoszenie upadłości -obejmującej likwidacji majątku dłużnika to w związku z tym czy czekać że dostanę pieniądze z funduszu świadczeń pracowniczych i oddzielnie muszę złożyć pozew do Sądu pracy i wszystko udowadniać ?

Witam Otrzymałem list od Syndyka, zawiadomienie z sądu o ogłoszenie upadłości firmy. W liście ,,postanowienie o ogłoszeniu upadłości’’ jest wzmianka że wciągu 30 dni mam to zgłosić do krajowego rejestru zadłużonych- chodzi o pismo postanowienie ogłoszenie upadłosci
Zadzwoniłem do syndyka Powiedział mi o wysłaniu dokumentów jeśli takie mam dokument z inspekcji pracy, świadectwo pracy, jeśli chodzi o sąd to nie posiadam takiego pisma. Jeśli chodzi o zaległy urlop to w jaki sposób mam to udokumentować syndykowi ze firma mi nie wypłaciła pieniędzy za zaległy urlop

1) Czy syndyk będzie wołał od firmy karty urlopowe moje i sprawdzał zaległości –jak mam go powiadomić o moich zaległościach w urlopie
2) Czy mam mu na piśmie napisać o tym urlopie –nie posiadam takich dokumentów osobiście podczas inspekcji pracy grafików pracodawca nie ukazał nie dali inspektorowi do wglądu grafików bo ich nie posiadali

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót