jak odzyskać pieniądze od biura podróży???

• Autor wątku Autor wątku magda31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, bardzo prosze o pomoc- w czerwcu 2008 r. wyjechalam na wczasy za posrednictwem warszawskiego biura podrozy.BP zmienilo mi na 2 dni przed planowanym urlopem miejsce wylotu. Moglam zrezygnowac,ale zgodzilam sie na udzial, pod warunkiem zwrotu poniesionych przeze mnie kosztow.Wrocilam z wczasow i w zaden sposob nie moge odzyskac pieniedzy.Wyslalam juz kilka listow... 2,5 miesiaca temu BP przeslalo mi pismo,ze wplaca mi pieniadze,tylko musze podac nr konta (pomijam fakt,ze nr podawalam przy kazdej korespondencji).Po 1,5 mies wyslalam ponaglenie i ... cisza. Kwota nie jest wysoka-niecale 500 zl,ale uwazam,ze jest to nieuczciwe i nie chce tego tak zostawiac.Co powinnam zrobic? jestem "zielona" a -podejrzewam, ze skorzystanie z uslug prawnika kosztowaloby mnie duzo wiecej niz kwota jaka chce odzyskac.Bede wdzieczna za pomoc

Ech, Madzia, jeżeli godzisz się na takie warunki, jedziesz na wycieczkę a potem żądasz pieniędzy - to chyba trochę bezsensu, nieprawdaż?
Swoją drogą - z pewnością są zapisy ustawowe lub etyczne zakazujące zmian w takiej wycieczce jeszcze kilka dni przed wyjazdem. Powołaj się na nie.

Jeśli masz pismo, w którym biuro podróży potwierdza, że wpłaci 500 zł, możesz pozwać ich w tzw. trybie nakazowym. Jest to stosunkowo proste. Pozew składa się na formularzu dostępnym tutaj - http://www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/form1_p.rtf . Powinnaś dołączyć Twoje "wezwanie do zapłaty" oraz dokument, w którym biuro "uznaje dług". Opłata od pozwu to 1/4 z 5% wartości przedmiotu sporu, ale nie mniej niż 30 zł. W Twoim przypadku to właśnie 30 zł, możesz jednak wysłać pozew bez opłaty, sąd wezwie Cię do jej uiszczenia wraz z podaniem kwoty.

Gdybyś potrzebowała konkretniejszej pomocy w tej sprawie (tzn. z pozwem) - możesz napisać do mnie maila (adres niżej).

Niby tak,ale trudno jest podjac decyzje o rezygnacji z wymarzonego urlopu na 2 dni przed terminem wylotu. Poza tym BP samo zaproponowalo zwrot kosztow dojazu, ja na ta propozycje przystalam - wyraznie zaznaczajac w pismie, iz jest to warunek mojego uczestnictwa w imprezie. Uwazam,ze w takim wypadku BP nie wywiazalo sie w pelni z umowy:( A ja nie wiem,co robic dalej...

Powrót