jak odzyskać pieniądze od spółki z o o

• Autor wątku Autor wątku ojciecmateusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ojciecmateusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę o pomoc.
W czerwcu swojemu kontrahentowi sp z o o ( ja mam jednoosobową działalność) wystawiłem rachunek na kwotę 1000 zł . Termin zapłaty był do 10 lipca. Minął miesiąc i nie przelano mi pieniędzy. Prezes nie odbierał ode mnie telefonów. Gdy pojechałem do firmy, porozmawiać z nim powiedział mi że nie mamy umowy i g... mogę mu zrobić on mi tego nie zapłaci. Tydzień później zacząłem wysyłać wezwania do zapłaty jedno , drugie i trzecie ostateczne przedsądowe wezwanie. Do tej pory nie ma pieniędzy. W ogóle prezes tej spółki nie przejmuje się wezwaniami i nie ma zamiaru mi tego zapłacić.
Czy na podstawie tylko mojej kopi rachunku z jego podpisem i pieczątką na odwrocie mogę skierować sprawę do sądu ( nie mieliśmy umowy) i czy wygram? Czy mam jakieś szanse ten człowiek zastraszył mnie mówiąc że on ma wielką spółkę i kancelarię i nic mi nie odda. Proszę o pomoc.

Nie można przewidzieć wyroku Sądu, choć w takim wypadku podejrzewam, że miałby Pan spore szanse. Podpisany rachunek przez dłużnika, to dosyć mocny argument. Jeśli nie ma innej możliwości, to pozostaje oddać sprawy w ręce sprawiedliwości. Jeśli nie czuje się Pan na siłach - proszę zaangażować prawnika lub firmę windykacyjną, która zrobi to za Pana. Prawnicy zazwyczaj życzą sobie większe honoraria, ale ich kosztami można obciążyć dłużnika, f. windykacyjne często prowadzą takie sprawy bez opłat wstępnych, ale potrącają wynagrodzenie od odzyskanych kwot. Natomiast jeżeli w tej sprawie nie ma jakichś dodatkowych wątków (np. reklamacje, potrącenia itp.) to może Pan spróbować samemu swoich sił w sądzie. To wbrew pozorom nie jest trudne. Zwracam jednak uwagę na to, że do tematu w zasadzie można podejść przed sądem tylko raz. Potem sprawa jest już rozstrzygnięta i nie można pozywać drugi raz o to samo.

Oczywiście, że możesz.
Podpis na rachunku jest uznaniem zobowiązania.
Występujesz do e-sądu w postępowaniu epu, szybko sprawnie i bez nadmiernych kosztów.

Po co do EPU? Szybko? Chyba miało być szybko. Obecnie na ruch z EPU czeka się 2-3 miesiące i drugie tyle na klauzule.
Zatwierdzony rachunek daje podstawę do postępowania nakazowego. Jeszcze szybszego i tak samo taniego. Poza tym nie ma ryzyka sprzeciwu, a złożenie zarzutów z zasady raczej nie wstrzymuje wykonalności nakazu zapłaty.

Powrót