G
Guti
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Ponad 1.5 miesiąca temu jeden z moich znajomych na Facebooku dodał post o tym, że sprzedaje PlayStation3. Chłopaka znałem parę lat, a że miałem wtedy pieniądze to postanowiłem, że od niego zakupie konsole. Dogadaliśmy się tylko i wyłącznie poprzez wiadomości na Facebooku, których oczywiście mam screeny i ostatecznie przesłałem na jego angielskie konto pieniądze, ponieważ znajduje się on w Anglii. Pieniądze wysłałem, chłopak je dostał i zaczął się wywijać, najpierw nie mógł dojechać do niego kurier, pozniej rzekomo miał wypadek, następnie wpadł w problemy pieniężne i przyznał, że nie da rady ich oddać. Ostatecznie postanowiliśmy że pieniądze odda mi na początku września. Miał zrobić przelew, ale oczywiście tak się nie stało i po ponad 1.5 miesiąca nie posiadam ani konsoli, ani pieniędzy. Nie mam możliwości pojechania do niego (tak jak pisałem - przebywa on w Anglii, a ja w Holandii).
Co mogę zrobić? Gdzie mogę cokolwiek zgłosić?
Jeśli sam w trakcie załatwiania z nim formalności znajdowałem się w Holandii, tzn. przesyłka miała dojść na mój holenderski adres, to czy mogę to załatwiać przez polskie Instytucje?
Aktualnie próbuje coś załatwić na swoją rękę, szukam nr telefonu przykładowo do jego rodziców, staram się też załatwić jego adres zamieszkania w Polsce..
Co mogę zrobić? Gdzie mogę cokolwiek zgłosić?
Jeśli sam w trakcie załatwiania z nim formalności znajdowałem się w Holandii, tzn. przesyłka miała dojść na mój holenderski adres, to czy mogę to załatwiać przez polskie Instytucje?
Aktualnie próbuje coś załatwić na swoją rękę, szukam nr telefonu przykładowo do jego rodziców, staram się też załatwić jego adres zamieszkania w Polsce..