Jak odzyskać pieniądze za czyjeś długi?

• Autor wątku Autor wątku wales14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wales14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,

W jaki sposób mogę odzyskać pieniądze za spłacanie nie swoich długów?

Mianowicie - Kilka lat temu wybudowaliśmy duży dom (ja z mężem oraz córka z zięciem) opłacaniem wszystkich należności zajmował się mój były już zięć ale okazało się że należności wcale nie są spłacane a w różnych instytucjach narosły potężne długi (gaz, prąd, woda, podatek od nieruchomości) kiedy się o tym dowiedziałam spłaciłam wszystkie należności (już po raz drugi ponieważ zawsze przekazywaliśmy pieniądze zięciowi na wszystkie rachunki i nie mieliśmy pojęcia o tym, że przeznacza je na inne cele) oprócz tego w między czasie pożyczałam zięciowi pieniądze i brałam dla niego pożyczkę którą spłacam do dziś a pieniędzy nigdy nie widziałam i nie odzyskałam. Zdaję sobie sprawę, że połowa odpowiedzialności leży na mojej córce (ponieważ wtedy jeszcze byli małżeństwem i nie mieli rozdzielności majątkowej) od której nie chce dochodzić żadnych pieniędzy.

Od czego mam zacząć żeby odzyskać swoje pieniądze? Składać od razu pozew do sądu czy wysyłać wezwania do zapłaty? jeżeli wezwanie to w jakiej formie? Jak miały by wyglądać?

Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z prawem więc proszę o wyrozumiałość, jeżeli brakuje jakiś istotnych informacji proszę powiedzieć.

Proszę o konkretną i sensowną odpowiedz i z góry dziękuję.

Zaczyna się najpierw od wezwania do zapłaty a po upływie określonego w tym wezwaniu terminu kieruje się dopiero pozew do sądu. Potrzebne będą dowody na wszystkie opłaty i pożyczki.
1. Z jakich lat są te długi?
2. Rozumiem, że byliście w czwórkę współwłaścicielami tego domu a więc byliście wspólnie zobowiązani do płacenia rachunków za media. Od zięcia można domagać się więc 1/4 tych opłat.
3. Jakie macie dowody na to, że to wy opłacaliście te media? Na kogo były opłacane rachunki? Czy to są przelewy z waszego konta bankowego?
4. Jaki jest dowód na pożyczkę dla zięcia? To była pożyczka dla zięcia czy dla córki i zięcia? Kiedy była przekazana ta pożyczka i jaki był określony termin jej zwrotu?

Czy w wezwaniu do zapłaty muszę określać każdy składnik kwoty o którą się ubiegam? Tłumaczyć skąd wzięłam taką sumę i dlaczego żądam tych pieniędzy? Czy wystarczy zwykłe wezwanie do spłaty długu? Czy jest jakiś określony minimalny termin jaki muszę dać byłemu zięciowi na spłatę tego długu?

1. Długi pochodzą z okresu od 2009 roku do początku 2012.

2. Współwłaścicielami domu jest córka z byłym zięciem (póki co nie ma jeszcze podziału majątku planowany jest na styczeń ze względu na wysokie koszty)

3. Rachunki zawsze wpłacane były w poszczególnych instytucjach w zależności jakie były to media. Wiele z nich podpisanych jest imieniem i nazwiskiem osoby wpłacającej czyli moim. Jednak nie wszystkie dowiedziałam się że jest to istotne dopiero po pewnym czasie. Czy mogę dochodzić zwrotu kosztów z rachunków na których nie są podane moje dane jako osoby wpłacającej? Rachunki najczęściej opłacane były na zięcia i córkę ponieważ oni jako właściciele nieruchomości zawiązywali umowy.

4. Pożyczka była brana na mnie. Pieniądze wypłaciłam z banku i przekazałam dzieciom w formie gotówki zaraz po otrzymaniu kredytu w banku. Posiadam tylko umowę spisaną na kartce ale podpisana jest tylko przez moją córkę. Pożyczka brana była w 2010 roku termin spłaty to czerwiec 2012.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Tak dokładnie, trzeba określić z jakiego tytułu są to długi i trzeba przedstawić dowody na to, że to Pani poniosła te koszty.
W tej sytuacji to najlepiej byłoby wysłać dwa wezwania do zapłaty, jedno do byłego zięcia, drugie do córki. Rozumiem, że oni są już po rozwodzie więc odpowiadają samodzielnie za swoje długi. W tych wezwaniach należałoby zaznaczyć, iż to jest ich wspólny dług i że Pani wzywa do zapłaty połowy tej kwoty.
Jest mały problem, jeżeli to była pożyczka to córka i zięć powinni zgłosić te pożyczki do urzędu skarbowego. Teraz - jeżeli US dowie się o tym - mogą mieć problemy.
Ma Pani dowód na to, iż zapłaciła Pani część opłat - te opłaty gdzie figuruje Pani nazwisko jako wpłacającego. Nie ma Pani dowodów na to, że dawała Pani do reki pieniądze zięciowi i córce. Umowa podpisana przez córkę oznacza, że pieniądze te dała Pani córce a nie córce i zięciowi.
O zwrot pożyczki może się Pani dopominać przez 10 lat. Sprytny zięć może w sądzie powołać się na zarzut przedawnienia tych długów, które wynikały z opłat cyklicznych (opłaty za media) - wtedy okres przedawnienia to 3 lata od terminu wymagalności.

Dziękuję za odpowiedź.

Czy w wezwaniu do zapłaty muszę dać dłużnikowi jakiś minimalny czas na spłatę długu?
Czy były już zięć nawet jeśli umowa podpisana jest tylko przez moją córkę nie odpowiada za dług który został zaciągnięty? Przecież wtedy jeszcze mieli wspólność majątkową.
Czy za rachunki na których nie widnieje moje nazwisko jako wpłacającego nie mogę żądać zwrotu poniesionych kosztów? A jeżeli tak to w jaki sposób mogę to udowodnić?
Czy okres przedawnienia o którym Pani piszę w związku z opłatami cyklicznymi liczy się od momentu powstania długu w danej instytucji czy od momentu kiedy go spłaciłam?

Można dać termin miesięczny, może też być krótszy lub dłuższy.
Zięć nie odpowiada za długi, które zaciągnęła jego żona jeżeli nie wyraził na to zgody (pisemnie). Trzeba by było udowodnić przed sądem, iż zaciągnięta przez córkę pożyczka została spożytkowana na wspólne cele małżeńskie. Ale to raczej Pani występuje do córki o zwrot pożyczki, córka ją zwraca i następnie w drodze regresu występuje do byłego męża o spłatę połowy tego długu. Albo rozlicza się z nim z tego długu w ramach podziału majątku.
Przedawnienie liczy się od terminu wymagalności czyli obowiązku zapłaty kolejnej miesięcznej raty za media.

Powrót