Jak odzyskać pieniądze

• Autor wątku Autor wątku Barbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Barbie

Barbie

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 806
Mąż pracował w Niemczech od grudnia 2005r do marca 2006r.Za marzec nie otrzymał wynagrodzenia i pracodawca miał wypłacić je w ciągu pół roku.Do tej pory nie ma tych pieniędzy.Obecnie mąż przebywa w areszcie śledczym i prawdopodobnie dostanie wysoki wyrok.

W jaki sposób mogę odzyskać te pieniądze?

Dodam że praca była legalna a firma obecnie nie istnieje. To znaczy istnieje ale pod inną nazwą

Nie kontaktowałam sie z pracodawcą. Obecnie mąż jest już w domu i chciałam się zapytać w jaki sposób można by odzyskać należną wypłatę męża. Z tą niemką nie mamy kontaktu a firma została rozwiązana

Ja bym podjęła próbę skontaktowania się z pracodawcą. Jeśli nie wypłaci kasy dobrowolnie to pozostaje sąd. A czy wiecie w jaki sposób firma została "rozwiązana"?

Jeden pan co pracował z mężem dzwoni do tamtego pracodawcy i pracodawca za każdym razem powtarza że nie mają pieniędzy i obiecują że za kilka mies wypłacą a po tym czasie znowu jest to samo dlatego my już nie kontaktujemy się. Przyczyną rozwiązania firmy było bankructwo ale z tego co wiem to ten człowiek założył drugą firmę zajmującą się tym samym tylko pod inną nazwą

obawiam sie, ze zbyt dlugo sie zastanawiano, co robic zamiast dzialac...w zaleznosci od branzy byc moze roszczenia z tytulu wynagrodzenia sa juz przedawnione (Ausschlussfrist) na podstawie ukladow zbiorowych. jezeli nie (trzeba zajrzec do umowy o prace), to nalezy jak najszybciej zlozyc powodztwo we wlasciwym sadzie pracy.

Powrót