Jak odzyskać pieniądze?

• Autor wątku Autor wątku mcdabl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mcdabl

mcdabl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam dość nietypowa sprawę, a jest to dla mnie bardzo ważne. Rok temu zaczęłam pracować za granica, nie miałam konta w banku i wypłaty zostały przelewane na konto znajomej. Nie dawała mi tych pieniędzy, cały czas się wykrecala aż w końcu nie miałam za co żyć i wróciłam do Polski. W między czasie korespondowalysmy droga mailowa i na komunikatorze, prosiłam grzecznie o zwrócenie mi pieniędzy. Nic z tego. Zablokowała mnie, zmieniła numer. Po roku udało mi się do niej napisać z innego konta, nie odczytuje moich wiadomości. Jak odzyskać pieniądze ? Zaznaczam, że nie znam jej aktualnego miejsca zamieszkania. Bardzo proszę o pomoc, już opadają mi ręce, a było tego ponad 7000 zł, dla mnie bardzo dużo pieniędzy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

1. Jest to przestępstwo - według mnie wypełnia znamiona przywłaszczenia.
2. Zawiadomić policję i liczyć,ze ją złapią albo chociaz zlokalizują....
3.Sprawa cywilna wobec braku znajomosci adresu pozwanej może być utrudniona....Stad w pierwszej kolejnosci pkt 2
4. Prosze wybaczyć brutalną szczerosć,ale za głupotę sie płaci. A założenie rachunku bankowego nie jest zbyt skomplikowana operacją i można to zrobić "od ręki"...

Niestety na wsi w Anglii bez grosza przy duszy nie było to łatwa sprawa, faktycznie mam nauczkę. Policja faktycznie może cos z tym zrobić jeśli jeszcze nie złożyłam sprawy w sądzie?

Zgłoszenie na policji a sprawa cywilna o zwrot to jak na razie dwie niezależne sprawy

Dziękuję za odpowiedzi :). Pozdrawiam

Powrót