jak odzyskać pieniądze

• Autor wątku Autor wątku melaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

melaa

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam,
mam pytanie co zrobić gdy mam juz wyrok, komornik wie i nic nie robi powiedziała mi tylko ze w razie co tv zajmie.
Otóż zostałem pobity,wyrokiem sąd nakazał dłużnikowi oddać mi oddać 6 tys. ale ten Pan zarejestrował się w urzędzie pracy i tyle sprawa się ciągnie już 2 lata . Wszystkie dokumenty złożyłam do komornika ale nic nie robi. Czy mogę sprzedać dług, odzyskam pieniądze?

proszę o pomoc

Skąd wniosek, że komornik nic nie robi? Jeśli dłużnik nic kompletnie nie ma na siebie i nie pracuje to z czego ma ściągnąć? Zajęcie telewizora zawsze coś, może to skłoni dłużnika do oddania pieniędzy. Sprzedać dług możesz, jak dostaniesz 2% wartości to możesz mówić o dużym szczęściu.

Ok a możesz mi powiedzieć co mam zrobić, i jak byś mógł wytłumaczyć -"Sprzedać dług możesz, jak dostaniesz 2% wartości to możesz mówić o dużym szczęściu". będę wdzięczna

Tłumaczy się tak, że jak masz dług w wysokości 6 tys. to może ktoś kupi go od ciebie za 2% w gotówce, czyli 120 zł.

Witamy w kraju gdzie chroni się dłużników a wierzyciele mają pod górkę. Rozejrzyj się, a pretensje, jeśli masz, możesz przekazać swojemu posłowi.

melaa napisał:
Otóż zostałem pobity,wyrokiem sąd nakazał dłużnikowi oddać mi oddać 6 tys. ale ten Pan zarejestrował się w urzędzie pracy i tyle sprawa się ciągnie już 2 lata . Wszystkie dokumenty złożyłam do komornika ale nic nie robi. Czy mogę sprzedać dług, odzyskam pieniądze?

Ustaliłeś (za pomocą komornika) czy dłużnik ma jakiś majątek? Auto, nieruchomości, posiada konta/lokaty w banku, akcje, obligacje itp?

O jakie zajęcia wniosłaś? Odnoszę wrażenie że złożyłaś wniosek o wszczęcie egzekucji i uważasz że reszta po stronie komornika. A tak nie jest. To Ty kreujesz egzekucję (wnosisz o zajęcia) a komornik jest tylko narzędziem w Twoich rękach. O co wniesiesz, to będzie realizowane.
O sprzedaży zapomnij, nikt tego nie kupi.

amadis - Wniosłem o świadczenie pieniężne, źle wniosłem? Czyli teraz powinien dowiedzieć się co facet ma (np. samochód, tv)? I potem idę do komornika i mu powiem czego się dowiedziałem, tak? Czy jak mam zrobić?
Wiem że nie pracuje jest zarejestrowany w urzędzie pracy.

może zmienić, że o co innego wnoszę, nie wiem

To może jeszcze raz wniosłem o egzekucje z rachunków bankowych, wierzytelności, wynagrodzenia i nieruchomości. Sprawa ciągnie się 2lata a mi sie wydaje że komornik nic nie robi.

Proszę o pomoc co należy teraz zrobić

wniosłem o egzekucje z rachunków bankowych
Znasz nr tych rachunków i w jakich bankach? Możesz wnieść do komornika o ich ustalenie poprzez system Ognivo. Mała opłata a komornik może sprawdzić we wszystkich bankach.
mi sie wydaje że komornik nic nie robi.
Jak dłużnik jest golcem to i komornik nie pomoże. Odnoszę jednak wrażenie, że prócz złożenia wniosku o wszczęcie egzekucji, nie robisz nic, tylko czekasz na kasę.

amadis]Znasz nr tych rachunków i w jakich bankach? Możesz wnieść do komornika o ich ustalenie poprzez system Ognivo. Mała opłata a komornik może sprawdzić we wszystkich bankach.

Jak dłużnik jest golcem to i komornik nie pomoże. Odnoszę jednak wrażenie, że prócz złożenia wniosku o wszczęcie egzekucji, nie robisz nic, tylko czekasz na kasę.

Przepraszam ale nie wiem co mam zrobić, powiedz mi co należy to będę szukał i zrobię

Na chłopski rozum - jak wskażesz jakąś rzecz albo nieruchomość, że jest własnością dłużnika to komornik to weźmie i wystawi na licytację. Często dłużnicy chowają swoje rzeczy.
A może wiesz czy ktoś jemu jest coś winien?

Komornik może na twój wniosek przeszukać wszystkie banki, sprawdzić czy jest zarejestrowany na niego jakiś samochód, czy w księgach wieczystych ma zapisane nieruchomości, czy ktoś zarejestrował go jako pracownika, czy odprowadza podatki. Sprawdzenie banków i samochodów kosztuje mało a Księgi wieczyste, ZUS i US coś po ok. 50 zł.

Zajmij telewizor, telefon, bo patrząc na to co się dzieje to za kilka miesięcy tego też nie będzie można robić. Zawnioskuj do komornika, aby te rzeczy były przechowywane u Ciebie w domu.

Ostatnia edycja:
Powrót