Jak odzyskać pożyczone pieniądze od Niemki

• Autor wątku Autor wątku alekny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alekny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,

pożyczyłam pieniądze, mojej byłej bratowej ( jak jej pożyczałam była jeszcze moja bratową) i bratu. Niestety bratowa za te pieniądze kupiła kiosk i zapisała go na siebie tylko. Oczywiście natychmiast rozstała się z moim bratem. A teraz nie spłaca pożyczki (mam na piśmie przyznanie się, że pieniądze pożyczyła ode mnie). W jakim sądzie powinnam wnieść sprawę przeciwko niej? Proszę o pomoc.

Przepraszam zapomnialam dodać, że bratowa mieszka w Niemczech i tam prowadzi ten kiosk.

Wniosek o wydanie nakazu zapłaty w Niemczech, wniosek składasz do Sądu Rejonowego w Wedding w Berlinie. Jeżeli bratowa złoży sprzeciw, proces odbędzie sie przed sądem miejsowo właściwym dla miejsca zamieszkania bratowej.

No widzisz prawdopodobnie to nie takie proste, to nie może być wniosek o wydanie nakazu zapłaty. Tak mi tu niektórzy prawnicy mówią, że to niby nie jest takie pewne, że sąd uzna, że ona pożyczyła te pieniądze??? Ale może oni się mylą???
Czy wiesz ponadto jakie to są koszty???
Dzięki .

Sąd w Niemczech wydając nakaz zapłaty nie bada, czy roszczenie faktycznie przysługuje. Podajesz tylko kwotę roszczenia. Dopiero jeżeli strona przeciwna złoży sprzeciw, trzeba je uzasadnić. Mamy wtedy normalne postępowanie cywilne, będziesz musiał udowodnić, że pożyczyłeś pieniądze. Czy będzie z tym problem, nie jestem w stanie ocenić, bo nie znam na tyle sprawy.

Koszty postępowania są uzależnione od wartości przedmiotu sprawy. Jeżeli chodzi przykładowo o 10.000 EUR, to w postępowaniu nakazowym adwokat bierze 313 EUR, opłata sądowa wynosi 98 EUR.
Jeżeli strona przeciwna złoży sprzeciw, koszty wzrastają do 1.470 EUR wynagrodzenia adwokata i 588 EUR opłaty sądowej.

Dziękuję za odpowiedź. U mnie to jest taki problem, że ja wzięłam na siebie kredyt hipoteczny na kwotę 166 000 zł i ona miala przez 2 lata spłacać te raty, a po tym czasie spłacić resztę,ale od marca tego roku ona już nie płaci rat wogóle czyli dochodzi jeszcze ok. 15 000 zł (wcześniej płaciła co miesiąc przelewem na moje konto w Polsce 500 E tak się umówiliśmy) ja spłacam te raty co miesiąc teraz. Czy powinnam wystąpić o złotówki czy o EURO wolałabym o złotówki bo kurs sie cały czas zmienia. Nie chce ani żebym ja była stratna, ani ona zapłacila za dużo. Rozumiem, że wszystko muszę tłumaczyć na niemiecki?? A skąd tu brać kasę jak sama wychowuję 2 dzieci :(

Powrót