jak odzyskac pożyczone pieniądze od osoby fizycznej

• Autor wątku Autor wątku benylaben
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benylaben

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam forumowiczów.
Historia pewnie stara jak świat. Pożyczyłem kumplowi 3000 na zakup auta 27.10.2017. 30ego miały byc wysłane - nie były. Umówiliśmy sie na 02.11 - nie były. Moze to przedwczesne działania, ale już byłem w takiej sytuacji i znam schemat - wykręty i zwodzenie, dopóki nie znajdzie się bat na d..ę.
mam parę technicznych pytań. Czy lepiej założyć sprawe przez EPU czy w sadzie ? Czy adres zameldowania dłużnika wystarczy i czy moge wysłać przedsądowne wezwanie zapłaty do miejsca jego pracy?
Pieniądze przelałem na konto niestety popełniłem czeski błąd " Pozyczka na auto. Zwrot 31.11.2017 r." Czy postepowanie mam wszcząć dopiero po tej dacie, czy mogę wcześniej?
Czy przy EPU musze wcześniej wysyłać przedsądowne wezwanie?
Pozdrawiam.

Skoro jest data 31-11 to przecież jasno wynika że do tego czasu ma oddać.Jak chcesz uzasadnić pozew że się rozmyśliłeś i chcesz wcześniej? Umowa spisana rozumiem ? W sądzie potrzebny będzie PESEL jego.

Zle zrozumiałeś. Miał wysłać w poniedziałek 30.10. Przyjąłem, ze na 31 mają dojść. Pomyliłem sie natomiast w tytule przelewu - zamiast napisać zwrot 31.10 napisałem 31.11.2017.
Umowy nie spisałem, umówilismy sie na fejsie - "do poniedziałku".

Jescze jedno. Czy zmienia cos fakt, ze dłuznik jest żołnierzem zawodowym ?

Miał wysłać w poniedziałek 30.10
Nieprawda, wg. dokumentów:

napisałem 31.11.2017
To, jak umawialiście się "na gębę" nie ma żadnego znaczenia, jeśli druga strona dysponuje dokumentem, będącym wyciągiem bankowym, z takim tytułem przelewu.

Ma czas do zwrotu do 30.11.2017. Bo 31 to oczywista omyłka pisarska, listopad ma 30 dni. Ale inny miesiąc - to nie jest oczywista omyłka pisarska. Do 30 listopada nie zrobisz z tym kompletnie nic.

Jescze jedno. Czy zmienia cos fakt, ze dłuznik jest żołnierzem zawodowym ?
Nic.

Jeszce jedno, czy coś zmienia jeśli dłużnik to żołnierz zawodowy?

Nic. Jedynie to, że egzekucja może będzie łatwiejsza.

Powrót