Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

• Autor wątku Autor wątku xxmonikaxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxmonikaxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Mam następujący problem:4 miesiące temu pożyczyłam swojej ciotce pieniądze-80zł. Uzgodniłyśmy słownie (nie ma żadnej umowy ani nic) że odda pieniądze za miesiąc, od tego czasu minęly już 4 miesiące i nie oddała, od miesiąca nie mam z nią konatktu, zmieniła numer telefonu, zerwała ze mną kontakt. Dla niektórych 80zł może być mało, ale dla mnie to jest dużo i chce je odzyskać. Ciotka z miesiąca na miesiąc obiecywała że odda, aż w końcu zerwała kontakt. Mam tylko nagraną jedną rozmowę z nią na której słychać jak mówi że odda... Proszę o jakąś radę. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam :)

możesz pozwać do sądu, koszt 30 zł. jeśli wygrasz to ciotka będzie musiała oddać 80 i te 30 zł.

Ja bym raczej podeszła do tematu inaczej - koszt pozbycia się natrętnej ciotki to 80 zł :) Niewiele naprawdę. Sprawa w sądzie rejonowym - o ile ciotka będzie twardo zaprzeczać - praktycznie nie do wygrania.

Możesz spróbować blefu z e-sądem. Jeśli e-sąd nakaz wyda i ciotka sprzeciwu nie wniesie - masz ją w garści :) Jeśli sprzeciw wniesie, pozostaje realnie cofnąć pozew i pogodzić się ze stratą 15 zł jako koszt próby (opłata od pozwu to 30 zł ale jak cofniesz pozew to e-sąd zwróci ci połowę)

Ostatnia edycja:
amelia2013 napisał:
Ja bym raczej podeszła do tematu inaczej - koszt pozbycia się natrętnej ciotki to 80 zł :) Niewiele naprawdę. Sprawa w sądzie rejonowym - o ile ciotka będzie twardo zaprzeczać - praktycznie nie do wygrania.

Możesz spróbować blefu z e-sądem. Jeśli e-sąd nakaz wyda i ciotka sprzeciwu nie wniesie - masz ją w garści :) Jeśli sprzeciw wniesie, pozostaje realnie cofnąć pozew i pogodzić się ze stratą 15 zł jako koszt próby (opłata od pozwu to 30 zł ale jak cofniesz pozew to e-sąd zwróci ci połowę)

Dziekuje za odpowiedz :) dla mnie 80zl to naprawde dużo, bo nie naleze do osob bogatych. Chcialam ciotce pomoc, a ona taki numer wykrecila.

karol bartosz napisał:
możesz pozwać do sądu, koszt 30 zł. jeśli wygrasz to ciotka będzie musiała oddać 80 i te 30 zł.

Dziekuje za odpowiedz. :)

Nie pisz post, pod postem edytuj 20minut. Być może , kupa kasy. Jednak zamiast mailować, smsować. Napisz pismo, wyznacz datę, rygor pozwu i wyślij za zpo. koszt to około 6zł
Podkładka się przyda...

Wezwanie to oczywiście na początek. Potem e-sąd.

Powrót