Jak odzyskać pożyczony samochód?

• Autor wątku Autor wątku biedrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biedrek

Użytkownik
Odpowiedzi
307
Jakiś czas temu kuzynowi zepsuło się auto- a z racji tego że moje stało bezużytecznie pożyczyłem mu je. Oczywiście bez spisywania jakichkolwiek umów- auto ma ubezpieczenie na mnie. Auto się zepsuło- kuzyn poinformował mnie o tym i powiedział że naprawi je i mi odda. I teraz nie odbiera telefonów, nie odzywa się. Ja nie wiem gdzie jest auto - czy nawet to prawda ze się zepsuło i w jakim jest warsztacie by ustalić co się stało.
Jestem w posiadaniu dowodu rejestracyjnego i 1 klucza. Drugi klucz oraz zdjęcie z aplikacji mobywatel poświadczające to ze auto ma ubezpieczenie- ma on. Jak mam teraz postępować by odzyskać auto?

Musisz wypowiedzieć umowę użyczenia, najlepiej na piśmie i wezwać go do zwrotu auta (też na piśmie). Jak nie odda to sąd.

Zadzwoń do sądu najwyższego, czyli do matki kuzyna. Jak się sprawa nie rozwiąże w ciągu 3 dni, to możesz się kontaktować bezpośrednio z władzą wykonawczą, tj. z jego ojcem.

Gdyby powyższe nie było jasne, IMHO załatw polubownie wywierając presję przez fakt, że jesteście rodziną, bo będzie skuteczniej, taniej i szybciej, niż ciąganie się po sądach.

Nie zapominajcie, że istnieje coś takiego jak przywłaszczenie.
Jak nie zadziałają pokojowe środki to może to pomoże

Niestety rozmowy polubowne z nim nie dają żadnego efektu. Kilka dni temu dowiedziałem się że "już za chwilę auto trafi na warsztat". I padła też taka deklaracja- " w razie co to spiszemy umowę i kupię od Ciebie to auto"- niby fajnie , tylko co mi po takiej umowie jak on nie będzie miał kasy żeby za auto zapłacić? Chyba że mając taką umowę i brak spłaty można te sprawy jakoś inaczej poprowadzić

Powrót