Jak odzyskać swoje rzeczy

• Autor wątku Autor wątku monbrd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monbrd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, nie wiem czy w dobrym wątku piszę swoją wiadomość, ale mam nadzieje że uzyskam jakieś konkretne informacje bo naprawdę nie wiem co mam robić. Sytuacja wygląda następująco, Byłam z chłopakiem 1,5 roku przez rok mieszkaliśmy razem w Holandii. Ja w tym czasie kupiłam samochód który jest zarejestrowany na niego choć to ja płaciłam za to auto, także umowa którą zawarł jest na niego wykorzystał moją niską znajomość języka i wszystkie dokumenty są na niego. Jedynie co mam to to że to ja wypłacałam taką sumę z bankomatu tego dnia nie on, on takich pieniędzy w ogóle nie posiadał. Auto nie jest największym problemem bo tak jest prawie ze wszystkimi rzeczami, kupiona lodówka też jest na tej samej zasadzie co auto. jedynie na co mam dokumenty że są moje to meble, laptop, telewizor. Ale on nawet tych rzeczy nie chce mi oddać twierdząc że wszystkie wyrzuci na śmietnik w dodatku ubliżając mi. Rostaliśmy się dlatego że przyjechałam do Polski robić prawo jazdy (on mnie do tego namawiał) po czym związał się z naszą współlokatorką, teraz kiedy chce odzyskać rzeczy jest problem, nawet wyliczyłam mu zaniżoną kwotę którą powinien mi oddać a on nawet na to nie reaguje, bo twierdzi że nic i tak nie dostane bo on tu z Polski jest czasowo wymeldowany i tylko ja poniosę konsekwencje straciłam ponad 20 tysiecy bo wszystko ja sponsorowałam to głupie ale tu w Polsce jak byliśmy na urlopie to nawet za wszystko płaciłam nawet za dentystę, żył cały czas na mój koszt... a teraz nawet nie mogę liczyć na odzyskanie swoich dokumentów. Co mam robić ? jak sie zachować??

Polak mądry po szkodzie! tak mówi stare porzekadło. No cóż teraz już masz nauczkę w tym zakresie i wiesz, ze facetowi chodziło chyba tylko o Twoje pieniądze.
Ale co zrobić?
Trudna sprawa! Napisz do niego pismo żądając zwrotu tych pieniędzy, podaj termin płatności i jeżeli w tym czasie nie odezwie się to będziesz musiała skorzystać z porady adwokata w tej sprawie, być może adwokat podejmie się tej sprawy i w Twoim imieniu napisze pismo o zwrot pieniędzy.
Teraz przy kolejnym poznaniu nie możesz być aż tak szczodra, uważaj na pieniądze i nie tylko, bo to Ty ciężko na nie pracujesz, a taki "Tulipan" /mam na myśli film o polskim oszuście/ po prostu skorzystał z okazji.

Powrót