Jak odzyskać zaległy zasiłek rodzinny w polsce

• Autor wątku Autor wątku AROARO1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AROARO1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie w jaki sposób odzyskać zasiłek rodzinny z pięciu lat do tyłu
który niebył pobierany .W państwach UE są zwroty wstecz
a w polsce jak to z tym jest .Proszę o odpowiedż

Jeżeli na dziecko nalerzy się kwota 65zł i nie była pobierana przez około pięciu lat to dlaczego nie można donagać się wypłaty niepobranego rodzinnego .Ustawa mówi że na każde dziecko państwo przewiduje wypłatę danej kwoty .Dlaczego nie można się domagać tej kwoty która nie została
otrzymana. Ps. Dziękuję za uwagę .Pozdrawiam

A co stało na przeszkodzie pobierania tego zasiłku?

Proszę zapoznać się z treścią ustawy z dnia 28 listopada 2003 r.o świadczeniach rodzinnych. Dz.U.06.139.992 ze zm.

Przepis prawny:

Art. 24. 1. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, 14-16 i 15b.
2. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu zasiłkowego.

Przepis prawny:
Art. 31. Jeżeli odmowa przyznania świadczeń rodzinnych lub ustalenie ich wysokości były następstwem błędu podmiotu realizującego zadania w zakresie świadczeń rodzinnych, wypłata świadczeń rodzinnych może nastąpić za 3 lata wstecz, licząc od dnia zawiadomienia o popełnieniu błędu lub dnia wydania decyzji prostującej błąd z urzędu.

Kontakt z Departamentem świadczeń rodzinnych MPiPS:
http://www.mpips.gov.pl/index.php?gid=328

Ostatnia edycja:
AROARO1 napisał:
.W państwach UE są zwroty wstecz
a w polsce jak to z tym jest .Proszę o odpowiedż

Nie wiem jak jest w innych panstwach ale w Welkiej Brytanii nie ma zwrotow wstecz.

Dziękuje serdecznie za zainteresowanie tematem ,wiem już oco chodzi .POZDRAWIAM.;)

Powrót