Jak ominac komornika.

• Autor wątku Autor wątku anastazja2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anastazja2006

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.Mam z mezem zajecia komornicze.Chcemy kupic samochöd.Kupujacym bedzie möj maz,ale samochöd zarejstrujemy na moja ciocie.Czy przy takim ukladzie moze mi komornik zajac samochöd?Z göry bardzo dziekuje za pomoc.

Moze Pani tak zrobic jak mowi, tylko ze wlascicielem nie bedzie Pani ani Pani maz tylko ciocia. I ciocia moze taki samochod sprzedac, a Panstwo nic nie bedziecie stanie zrobic aby uniemozliwic sprzedaz samochodu ciotki (niby waszego).

Zreszta tu jest niescislosc bo kupujacym bedzie maz, a rejetrowac samochod moze tylko wlasciciel. Nie mozna kupic na meza a zarejestrowac na ciotke, w urzedzie komunikacji poprosza o umowe i co tam bedzie ciotka-maz? Pewnie ciotka i ona bedzie wlascielem a nie wy.

W kazdym badz razie jesli by komornik np. przez wierzyciela powzial taka informacje to moze zadac uniewaznienia umowe jako umowy zawartej w celu obejscia prawa. Art 58 kc jesli pamiec mnie nie myli.

Zamiast spłacić dług (lub jego część) to kombinować i kupować samochód.Rozumiem,że są ku temu poważne powody.Nie jestem od umoralniania ale sam w życiu miałem podobną sytuację.Jednak wolałem spłacić długi.
Co do pytania.Jak będzie na ciotkę, to komornik nic nie może zrobić,bo skąd w ogóle może wiedzieć ,że macie auto.Notabene wystarczy, jak ciotka będzie współwłaścicielem ale tu mogło coś się pozmieniać.

Jak ciotka będzie współposiadaczem...to sprzedaży może ulec udział w aucie.

jeśli posiadacie pieniądze na auto, to sugeruje jednak zamiast zakupu, spłacic dług; dług po jakims czasie urośnie do takich rozmiarów, że to, co dzis macie do uregulowania, nie będzie sie zdawało wygórowaną kwotą - wiem co mówię, "praktyka dłużnika" (na szczeście byłego :)
spróbujcie się dogadać z wierzycielem - może umorzy wam czesc odsetek, a może i więcej - a na pewno koszty komornicze bedą mniejsze - warto spróbować

anastazja2006 napisał:
Witam.Mam z mezem zajecia komornicze.Chcemy kupic samochöd.Kupujacym bedzie möj maz,ale samochöd zarejstrujemy na moja ciocie.Czy przy takim ukladzie moze mi komornik zajac samochöd?Z göry bardzo dziekuje za pomoc.

Tak, może zająć, jeśli znajduje się we władaniu dłużnika.

Ciekawe jak to ten komornik wykaże, że dłużnik używa tego auta ? Chyba, że ta ciocia coś powie. Tak czy siak możecie tak zrobić i samochodu wam komornik nie zajmie bo nie jest wasz i go oficjalnie nie używacie jednakże lepiej spłacać dług.

ziov napisał:
Ciekawe jak to ten komornik wykaże, że dłużnik używa tego auta ? Chyba, że ta ciocia coś powie. Tak czy siak możecie tak zrobić i samochodu wam komornik nie zajmie bo nie jest wasz i go oficjalnie nie używacie jednakże lepiej spłacać dług.

A gdzie jest napisane, że dłużnicy nie będą z tego auta korzystali?

Jeśli dłużnik podjedzie autem do kancelarii, albo przyjedzie nim na czynności to komornik je zajmie. I tyle w temacie.

Akurat odnoszę się do twojej poprzedniej wypowiedzi.

Powrót