jak ominąć odsetki???

• Autor wątku Autor wątku izka18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izka18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
mam problem z kredytem który był wzięty w 2006 roku. przez kilka miesięcy był spłacany regularnie, 4 lata prawie nie. rzecz w tym że dlug wynosił względem banku 5100zł w tej chwili działa komornik sądowy. dług jest podwojony
jak uniknąc większoości odsetek w firmie dla której bank sprzedał dług i ominąć działania egzekucyjne komornika?

ps. słyszałam że komornika można spłacić ok. 3-5%. czekam na odp.

Spłata bezpośrednio do wierzyciela spowoduje, że dla komornika będzie się należeć tylko 5%. a nie 8% czy 15%.

napisałam pismo do ultimo że chcemy spłacić dług bezpośrednio dla nich w ratach po 200zł przez 12msc a resztę jednorazowo. mimo to każą nam wpłacać na konto komornika? co z tym fantem zrobić i jak zadziałać żeby zapłacić tylko 5% komornika i min. odsetek a nie drugie tyle. bardzo proszę o pomoc. z góry dziękuję!

Spłacić to Ultimo całość natychmiast i poinformować o tym komornika.

a jeśli chcem spłacać przez rok czasu po 200zł i w 13tej racie całość dla ultimo? nie stać jest nas w tej chwili spłacić całej sumy jednorazowo. czy trzeba jakąś ugoę podpisać? proszękonkretną pomoc! o:wow:

Obawiam się, że jak nie spłacisz od razu, to będziesz się przez rok lub dłużej bujać z komornikiem.

chciałem odnieść się do tej informacji:
Flicka napisał:
Spłata bezpośrednio do wierzyciela spowoduje, że dla komornika będzie się należeć tylko 5%. a nie 8% czy 15%.
jak to jest, iż firmy windykacyjne - a konkretny przykład: GPM Vindexus - twierdzą, iż to bzdury są, iż przy spłacie bezpośrednio u wierzyciela komornik otrzyma 5%, a nie więcej i żeby w to nie wierzyć?

generalnie padło jeszcze parę hmm... powiedzmy "mało pochlebnych" określeń (ze strony Vindexus'a) na temat przydatności rad, które na tym forum (i podbnych) w kwestiach pt. "komornik i co dalej" mozna wyczytać... :-(
:?:

czy to taka stała taktyka ze strony takich firm, by jeszcze i mentalnie "przyduszać" dłużnika?

Nie wiem, nie znam ich.

"W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.
"

dziękuje za informację;
a jak to jest stosowane w przypadku umorzenia postepowania przez wierzyciela, gdy dodatkowo wystąpi sytuacja umorzenia jakiejś części całości długu (np. naliczonych przez jakiś okres czasu odsetek od kwoty podstawowej, która powołała dług do istnienia), który to próbował wyegzekwować komornik? czy wtedy opłata dla komornika liczona jest od kwoty, która wcześniej została określona nakazem zapłaty(np. 50 tys) i której to dotyczyło zawiadomienie o wszęciu egzekucji, czy też może od kwoty, którą ostatecznie wierzyciel (poprzez jakies negocjacje i porozumienie z dłużnikiem) zgodził się zaakceptować, przyjać od dłużnika w ramach długu (powiedzmy 40 tys) i resztę dłużnikowi "darować"?
czy tu trzeba liczyć na dobrą wolę komornika, czy jest to może w jakiś sposób uregulowane?

Ostatnia edycja:
Flicka napisał:
Nie wiem, nie znam ich.

"W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.
"

witam; skąd zaczerpnieta jest ta informacja? wspomniany art. 823 kpc o tym nie wspomina...

Z treści art. 49 ust.2 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

Powrót