jak oszukać pracownika

• Autor wątku Autor wątku zula100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zula100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Pracodawca w rozmowie ustnej złożył mi ofertę pracy....zgodziłem się...rozwiązałem poprzednią umowę u innego pracodawcy....podpisałem nowa za uzgodniona wcześniej stawkę...czas pracy ( określony) -mija wkrótce ... dziś dowiedziałem się tzw.pocztą pantoflową,że pracodawca przedłuży ze mną umowę ,ale za znacznie niższą stawkę godzinną....pewnie że mogę się nie zgodzić.....wiem o tym, ale pozostanę też bez pracy,a u nas o pracę ciężko....co robić ? Czy mam szansę walczyć w sądzie o utratę zarobków?....:

Z jakiej racji? Chyba wiedziałeś, że podpisujesz umowę na czas określony...

...owszem, wiedziałem.....pracodawca też wiedział że miałem pracę przed umowa z nim.....do poprzedniej wrócić nie mogę bo jest już ktoś na moim miejscu....tak w Polsce zatrudnia się ludzi poniżej najniższej krajowej....to są ludzkie tragedie....ech życie .....ma ktoś pomysł co zrobić
?

A co mamy poradzić? Pracodawca nie ma nawet obowiązku proponować przedłużenia umowy. Trzeba myśleć co się podpisuje i przewidywać ewentualne konsekwencje swoich działań.

Poniżej najniższej krajowej? Przy normalnym czasie pracy?
Pracodawca nie musi przedłużać umowy, ale zasady wynagrodzenia (stawka godzinowa) są regulowane. Można zgłosić sprawę do PIP, zastrzegająć nieujawnienie źródła informacji.

gość-92 napisał:
Poniżej najniższej krajowej? Przy normalnym czasie pracy?
Pracodawca nie musi przedłużać umowy, ale zasady wynagrodzenia (stawka godzinowa) są regulowane. Można zgłosić sprawę do PIP, zastrzegająć nieujawnienie źródła informacji.
Mi się wydaje, że to wspomnienie autora o wynagrodzeniu poniżej minimalnego nie dotyczyło tej konkretnej sprawy a było elementem ogólnej litanii cierpień wyzyskiwanej klasy robotniczej (tak wywnioskowałem).

Powrót