jak otrzymać notatki policyjne?

• Autor wątku Autor wątku Juulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Juulka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

Proszę o informację czy i jak mogę uzyskać notatki z Policji na temat interwencji policji u mnie w domu. Czy jest jakaś podstawa prawna do uzyskania takich notatek?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Julka

Czego dotyczyły interwencje? Była Pani poszkodowana?
Jeżeli nie to Policja ich nie udostępni, nawet gdyby była Pani poszkodowana, ewentualnie tylko w Sądzie, jeżeli oczywiście będzie Pani stroną w sprawie.

Notatki dotyczyły agresywnego zachowania mojego nieletniego syna lub poszukiwania Go jak nie wracał wieczorem do domu.

Policja udostępnia notatki jeśli im się zechce. Raz zwróciłem się, to dostałem, a drugi raz trochę ich wkurzyłem, to odpisali mi, że nie ma podstawy prawnej do udostępniania notatek :D

Następnym razem wezmę pączki ze sobą, to może będą w lepszym humorze...

A co z jawnością wewnętrzną postępowania - art 156 § 5.KPK.
PS
jeżeli syn jest nieletni to rodzic może podejmować za niego wszystkie czynności procesowe - m.in może żądać wglądu w akta.

Ja dostałem coś takiego:

"W odpowiedzi na pismo z dnia (...) dotyczące wydania uwierzytelnionych odpisów notatek służbowych dotyczących interwencji w Pana sprawie (...) uprzejmie informuję, że brak jest możliwości prawnych na wydanie tych notatek. Jednocześnie informuję, że notatki te będą wydane na wniosek sądu prowadzącego postępowanie".

Podpisano: 'zastępca komentanda komisariatu policji'

Powrót