Jak pomóc? Holandia, wyzysk w pracy.

• Autor wątku Autor wątku ikokonki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ikokonki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Chłopak (20l. rocznikowo 21) pracuje w Holandii. Do pracy mieliśmy jechać razem, zwodzono nas i w końcu nie wyszło...
Mija teraz trzeci tydzień, kontrakt podpisany ma na min. 8 tygodni. Miał pracować 40h w tygodniu, minimalny obiecywany zarobek: 160euro/tydzień. Okazuje się, że hotel robotniczy jest płatny, dojazd do pracy płatny, ubezpieczenie i wyżywienie także we własnym zakresie. Agencja pracy-Westflex. W googlach znalazłam dużo negatywnych opinii na temat tej agencji (np. http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,62174,0,0,2 ). Zerwanie kontraktu grozi podobno karą w wysokości 250euro.
Od dwóch dni siedzi w hotelu, bo nie mają pracy. Zdarza się, że niektórzy przesiedzą tak cały miesiąc (za hotel i ubezpieczenie trzeba dalej płacić).
Co robić? Czy ambasada pomoże?
Dodam jeszcze, że umowa była w języku holenderskim, zawierana już w Holandii... Czy to jest w porządku?

Ostatnia edycja:
Nalezy zapytac pracodawce jak dlugo bedzie przestuj pracy i jezeli sytuacje takie sie beda powtarzac wskazane jest poszukanie innej pracy w innej firmie, ktora zapewni ciagla prace. Bardzo czesto jest tak, iz jezeli nie ma pracy, to posrednik zalatwia prace zastepcza w innych firmach.
Przed przystapieniem do pracy nalezy dokladnie zapoznac sie z umowa o prace i rowniez zapytac jak wyglada sprawa z tzw. przestojowym, czy w tym czasie zapewniaja prace w innej firmie.

A mieszkając w Polsce i nie posiadając pracy to za mieszkanie się nie płaci:o nie wiedziałam iż w okresie bezrobocia mieszkanie w Polsce jest darmowe:o jak tak to ja wracam:tuptup::tuptup:.

ambasada a co oni mają do tego nie rozumie, co maja zrobić ???zapłacić czynsz?? ,zrobić zakupy bądz dać gratis eten bij sines restaurant?.A może Pan Ambasador ma poszukać twojemu chłopakowi pracy???.

Racej trzeba poszukac takiego panstwa, ktore bedzie placilo za mieszkanie i nie tylko.

Powrót