Jak postapic i jaka grozi kara?ZabranePrawko

• Autor wątku Autor wątku shinsan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shinsan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam ! Jakis cas temu mojemu Ojcu zabrano prawo jazdy, w wydychanym powietrzu miał zapierwszym razem 0.28 promila a kiedy dmochał drugi raz po 10 minutach 0,26. Policja zabralła prawo jazdy , chcialbym sie dowiedziec na jak dlugo prawojazdy moze zostac mu odebrane i co moze zrobic aby kara czy tez wyrok byla jak najmniejsza ( slyszalem ze samemu mozna podac warunki kary na ktore sąd moze sie zgodzic) biorac pod uwage ze prawo jazdy jest potrzebne do wykonywanego zawodu. prosze o jakas odpowiedz, Co grozi mojemu ojcu :?:

[cytat="kodeks wykroczeń"] Art. 29. § 1. Zakaz prowadzenia pojazdów wymierza się w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat.
§ 2. Orzekając zakaz prowadzenia pojazdów określa się rodzaj pojazdu, którego zakaz dotyczy.
§ 3. Zakaz, o którym mowa w § 1, obowiązuje od uprawomocnienia się orzeczenia. Orzekając zakaz nakłada się obowiązek zwrotu dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdu, jeżeli dokument ten nie został zatrzymany. Do chwili wykonania tego obowiązku okres, na który orzeczono zakaz, nie biegnie.
§ 4. Na poczet zakazu prowadzenia pojazdów zalicza się okres zatrzymania prawa jazdy lub innego dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdu. [/cytat]
Jak widać mniej niż pół roku na pewno nie dostanie.
Jesli w przeszłości był już karany za coś podobnego, to zakaz na pewno będzie dłuższy.
Można dobrowolnie poddać się karze, ale sąd nie jest związany propozycją obwinionego, i może wymierzyć inną karę niż proponowana (w szczególności surowszą karę).

A wiec z tych paragrafow ktore mi wkleiles w swoim poście wynika , że jeśli mój ojciec jechał autem osobowym kat.B (posiada Kat. B, B+E,C, C+E)to jest taka opcja,że zostanie mu zabrana tylko kat.B (wczesniej nie byl karany z zaden sposob) czy w akcie Samo-ukaranie moze teoretycznie i w przykładzie napisac ,że chce zawieszenia prawa jazdy kat.B na np.1 rok i jakaś grzywne pieniezna?? Bo pracuje jako kierowca samochodow cieżarwoych?? Czy tez moze nie wspominac ze jego zawod to kierowca czy nie pogorszy to calej sprawy??

Ciężko będzie mu nie wspominać o tym, że jest kierowcą ponieważ przesłuchując sprawcę wykroczenia pyta się m. in. o zawód wykonywany.
Zresztą ciężko będzie mu wyjasnić czemu chce zabrania tylko kat. B, a nie pozostałych.

Co zaś do reszty pytań, to owszem może złożyć taki wniosek. Wniosek ten sklada się w trakcie przesłuchania do protokołu.
Proszę jednak zbyt wiele sobie nie obiecywać. Jak najbardziej możliwe jest, że zostaną mu zatrzymane WSZYSTKIE kategorie. Wiele zależy od konkretnego sędziego, i jego podejścia do pijanych kierowców.

Bardzo dziekuje za te informacje! Mam jeszcze tylko dwa pytania i postaram sie nie zawracać glowy. czy moge gdzies na tym forum znalesc przyklad jak napisac taki wniosek o ktorym wspomniales i jak ma on wygladac?? po drugie to :

§ 4. Na poczet zakazu prowadzenia pojazdów zalicza się okres zatrzymania prawa jazdy lub innego dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdu.

jesli dobrze rozumniem ten zapis to jezeli prawo jazdy zostalo np zabrane w 1lutego a sprawa w sadzie i wyrok zapadl 1 marca np 6 miesiecy bez prawka to mam liczyc 6 miesiecy od lutego tak? od momentu zabrania prawa jazdy przez Policje?? a i jeszcze jedno wiesz moze jak dlugo czeka sie na taka sprawe sądową??

Powrót