Jak potraktować Inspektorów PINB

• Autor wątku Autor wątku Struty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Struty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam!;)

Zwracam się o pomoc w ustaleniu jak mogę potraktować Inspektorów PINB w zw. z zawiadomieniem o przeprowadzeniu kontroli w zw. z prowadzonym postępowaniu wyjaśniającym dot. budynku gospodarczego.

Budynek gospodarczy wybudowany w roku 1997 przez mojego ojca o wymiarach 5x10. Jest to budowla osadzona na tzw. peckach betonowych, konstrukcja drewniana obite deskami przykryta blachą. Budynek zlokalizowany ok. 1 m od ogrodzenia sąsiada (inicjatora postępowania), któremu od początku aż do dziś budynek nie przeszkadzał, że jest w takiej odległości.

Budynek otrzymałem w darowiźnie od rodziców w zw. z przepisaniem gospodarstwa rolnego w roku 2014, gdzie na legalność jego budowy posiadam pisane w dn. 20.08.1997 odręcznie przez ojca Podanie do Rady Sołeckiej, w którym zwraca się z prośbą o wyrażenie zgody na wybudowanie szopy (wiaty) o wymiarach 5x10 a które jest następnie poprawione na 5x7. Na dole Podania są dwa podpisy chyba Radnych Sołeckich, pieczęć Sołectwa i osobne zdanie: - nie wnoszę uwag do ww. spraw i wyrażam zgodę.

Pytanie:
1. Jak mam przywitać Inspektorów?

- Wz. z otrzymaną darowizną okazać im akt notarialny i nic więcej nie mam do okazania, niech sobie pomierzą szopkę i dalej niech idą szukać sobie podania w zasobach gminnych ( Niech trochę się pomęczą). Uważam, że takie podanie powinno być w zasobach archiwum Gminny (ale niem mam pojęcia czy takowe jest, bo im w roku 1997 zalało gdy była powódź) i nie mam im obowiązku tego Podania pokazywać?

- Okazać im do wglądu podanie. Ale w tym przypadku jak się wybronić z tego, że szopka jest o 3 metry dłuższa niż w podaniu?

2. Czy czeka mnie całkowite rozebranie szopki w zw. z zbyt bliskim wybudowaniem szopki od ogrodzenia sąsiada. Nadmienię, iż w podaniu jest napisane, że działka na której jest szopka sąsiaduje z działkami sąsiada, i z tego co się dowiadywałem tacy Radni wpierw zapytują o zdanie tych najbliższych sąsiadów czy nie sprzeciwiają się.

3. Jak ma ktoś dobry pomysł na dyplomatyczne pozbycie się Inspektorków PINB proszę o podanie pomysłów?

Pozdrawiam:beer:

Struty napisał:
Na dole Podania są dwa podpisy chyba Radnych Sołeckich, pieczęć Sołectwa i osobne zdanie: - nie wnoszę uwag do ww. spraw i wyrażam zgodę.

Samo potwierdzenie złożenia podania nie oznacza, że wydano decyzję administracyjna.
A taki tryb wymagany jest dla prac budowlanych.

Struty napisał:
Ale w tym przypadku jak się wybronić z tego, że szopka jest o 3 metry dłuższa niż w podaniu?

Prawdopodobnie opłatą legalizacyjną

Do poczytania poradnik na przyszłość https://forumprawne.org/postepowani...sie-od-decyzji-administracyjnej-poradnik.html

voyteg napisał:
Samo potwierdzenie złożenia podania nie oznacza, że wydano decyzję administracyjna.
A taki tryb wymagany jest dla prac budowlanych.

Witam Panie Voyteq,
Decyzji Administracyjnej niestety nie mam. Inspektorzy PINB już byli pomierzyć i sfotografować szopkę po czym spisali protokół i dali mojej matce do podpisania (Mnie w tym czasie nie było w domu). Wspomnianego wyżej Podania zdecydowałem również już nie pokazywać Inspektorom ponieważ nic to nie pomoże.

Mam pytanie?
Ja i moja matka otrzymaliśmy listem polecony z PINBU takie same Zawiadomienie o przeprowadzeniu kontroli na podstawie art. 81 ust. 4 wz. z art. 81 ustawy z dn. 7 lipca 1994 w zw. z prowadzonym postępowaniem wyjaśniającym dotyczącym budynku gospodarczego.

Na zawiadomieniu nigdzie nie ma art. 61 KPA dot. wszczęcia postępowania, i czy mógłbym już na tym etapie napisać zażalenie do WINBu.

Nie mogę zrozumieć dlaczego PINB zawiadamia również moją matkę skoro ona nie jest już właścicielem nieruchomości od 2014 roku na której stoi szopka. Czy do WINB mam złożyć 2 zażalenia tzn. ja i moja matka? ;)

Do przeprowadzonej kontroli, chciałby wnieść swoje wnioski. Czy na tym etapie jest je pozytywnie wnieść, czy dopiero po wezwaniu przez PINB.

Pozdrawiam.

Struty napisał:
Na zawiadomieniu nigdzie nie ma art. 61 KPA dot. wszczęcia postępowania, i czy mógłbym już na tym etapie napisać zażalenie do WINBu.

W jakim celu chce pan napisac zazalenie?
Struty napisał:
Czy do WINB mam złożyć 2 zażalenia tzn. ja i moja matka? ;)

Matka nie powinna byc informowana, skoro nie jest storna w sprawie.

Do zazalenia uprawniona jest strona postepowania

voyteg napisał:
W jakim celu chce pan napisac zazalenie?

PINB prowadzi postępowanie wyjaśniające, a ja nie otrzymałem pisma dotyczącego wszczęcia wobec mnie postępowania administracyjnego. Szczerze mówiąc czuję iż zostanie wydana decyzja niekorzystna, ponieważ na wspomnianej kontroli Inspektorzy dali matce do zrozumienia, że będzie się mogła odwołać od wydanej decyzji. Obiekt zakwalifikowali jako budynek gospodarczy.
Przy tej kontroli mnie nie było, chcę przedstawić i wnieść do tego protokołu kilka wniosków. Wnioski przedstawić czy czekać na ich pisma? Jednocześnie chciałbym przedłużać to postępowanie lub je umorzyć, proszę o wskazanie dobrej drogi?

Szanowny Panie Voyteg,

od czasu odwiedzin Inspektorów tj. 04.07. nie otrzymałem do chwili obecnej żadnej korespondencji wz. z przedmiotową sprawą.

Czy mogę się czegoś jeszcze spodziewać (tzn. otrzymania jakieś decyzji), czy raczej sprawa mogła zostać umorzona? :what:

Pozdrawiam.

Struty napisał:
Czy mogę się czegoś jeszcze spodziewać (tzn. otrzymania jakieś decyzji), czy raczej sprawa mogła zostać umorzona? :what:
.

Umorzenie to tez decyzja, od ktorej przysluguje identyczne odwolanie

Do rady sołeckiej to można złożyć padanie chyba tylko o zorganizowanie festynu. Nie no padłem.

Powrót