Jak powinna wygladac umowa z prawnikiem.?

• Autor wątku Autor wątku Przemo66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemo66

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Jako ze osobiscie spotkalem sie na przestrzeni lat ,z xxxxx zaniedbaniami i olewaniem sprawy przez prawnikow ,postanowilem zalozyc ten watek.
Wiem ze czesto byly skargi na forum na nierzetelnosc adwokatow/radcow.
.
Problem sie zaczyna sie od wyboru prawnika,gdzie nie wiemy nigdy co nas czeka ze strony tego Pana,no chyba ze z polecenia.Mozna adwokata wybrac z internetu z opini...ale zazwyczaj opinie pisza aplikanci.Uwaznie studiujac strony kancelarii,mozna sie dowiedziec ze specjalizuja sie we wszystkim ?
Nastepnie jest spotkanie osobiste/telefoniczne ,zapewnienia,obiecanki itp.
Podpisanie umowy gdzie niekiedy,nieczytamy jej bo.......szybko szybko bo nst interesant czeka lub odarzamy zaufaniem milego Pana/Pania adwokat.
Umowa taka to zazwyczaj szablon z ladnie brzmiacymi zdaniami ogolnymi.
Wychodzimy szczesliwi i.....okazuje sie ze nie jest juz tak pieknie.Pan/Pani mecenas nie ma juz czasu,nie odbiera telefonu,nie odpisuje lub odpisuje aplikant.
Spoznienia z terminami,wysylanie aplikanta ktory milczy,ociaganie sie z czynnosciami.I nie pomoze tu czy zaplacilismy 3tys zl czy 30tys za sprawe.
.
Moje pytanie i pewnie innych zainteresowanych tematem,choc moze nikt nie bedzie zainteresowany odpisaniem.;)
Jak skutecznie napisac umowe z adwokatem,aby czesto duze pieniadze nie byly stracone,aby nie zmarnowac zycia [sprawy karne] lub majatku [sprawy cywilne/spadkowe] itp..
Prosze nie pisac ze mozna skarzyc sie ,bo wiadomo ze malo kto to robi,a ilu skutecznie to nie wiemy.Ciezko udowodnic bledy czy zaniedbania,zwyklemu kowalskiemu.
Jakie taka umowa powinna wygladac i co zawierac?

W przypadku sporej premii procentowej za sukces ,jak sie zabezpieczyc aby byla ona za sukces ,a nie za nic ,bo tak...np:sprawy cywilne/majatkowe/spadkowe.

.
Powyzsze przyklady sa moja prywatna opinia z wlasnego doswiadczenia.Nie jest moim zamiarem nikogo obrazic,pomowic.

Powrót