Jak powinno wyglądać zezwolenie na komercyjne wykorzystanie muzyki na Yt

• Autor wątku Autor wątku bruner3583
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bruner3583

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

To mój pierwszy tutaj post. Napisałem tutaj, gdyż nigdzie w internecie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Proszę o pomoc.

W niektórych swoich filmach wykorzystuję kilka utworów muzycznych, na których wykorzystanie mam pozwolenie od ich twórców. Noszę się z zamiarem przystąpienia do programu partnerskiego Yt i chciałbym te filmy również włączyć do programu zarabiania. Skontaktowałem się poprzez internet z twórcami i oni nie mają nic przeciwko. Jedynie mam podawać
w opisie filmów nazwy utworów i aktualne namiary na twórców.

Wiem już, że dla potrzeb możliwości komercyjnego wykorzystania filmów potrzebuję mieć dokumentację potwierdzającą zezwolenie twórcy na komercyjne wykorzystanie jego muzyki w swoich filmach ( https://support.google.com/youtube/answer/2490090 ). Proszę o informację jaką postać powinno mieć to zezwolenie?

Czy wystarczy mail od twórcy z informacją o zezwoleniu dla mnie na takie komercyjne wykorzystanie muzyki na Yt na wymienionych z nazwy moich kanałach Youtube z zamieszczoną listą utworów, na które twórca udziela mi zezwolenia czy musi to być forma pisemna (papierowa)?

Pozdrawiam serdecznie
Piotr

bruner3583 napisał:
... Proszę o informację jaką postać powinno mieć to zezwolenie? ...
Wskazujesz odnośnik, a zapoznałeś się z jego treścią?

Oczywiście, że się zapoznałem. I dlatego proszę o pomoc. Tam w jednym miejscu opisane jest że takie zezwolenie powinno mieć formę pisemnej umowy, a kilka linijek niżej pisze, że wystarczy podpis elektroniczny tak jakby mógł to być dokument w postaci elektronicznej (plik, np tekstowy). Po przeczytaniu po prostu nie wiem jaka może być postać tego zezwolenia. Wolałbym elektroniczną w postaci pliku, lecz chciałbym się upewnić czy może tak być. Napisałem wcześniej w tej sprawie do Youtube. Otrzymałem odpowiedź - 'proszę skonsultować to z prawnikiem'

Podpis elektroniczny dotyczy formy umowy zawieranej drogą elektroniczna.

Powrót