jak pozbyć się komornika?

• Autor wątku Autor wątku dziani 40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziani 40

Użytkownik
Odpowiedzi
330
Wygrałem sprawę w sądzie o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.Zgodziłem się aby sprawa zakończyła się z dniem wniesienia pozwu, a nie 3 lata wstecz, choć miałem według sądu do tego podstawę.Pozostał dług wobec MOPS około 10 tyś.Komornik do tej pory zajmował mi część wypłaty na poczet alimentów.Wystąpiłem do MOPS o rozłożenie mi na raty długu aby pozbyć się niepotrzebnych kosztów komorniczych.Komornik przekazywał na konto MOPS około 100 zł. miesięcznie, ja zobowiązałem się do wpłaty 200 zł miesięcznie.Pytanie... Jeżeli MOPS przychyli się do mojej propozycji,jak pozbyć się komornika,aby nie zajmował mi poborów???.

podpisz ugodę z MOPS i przedstaw ją komornikowi. Tylko, że musisz wiedzieć że komornik działa na wniosek wierzyciela także takowy musi wystąpić z wnioskiem o zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

Komornik działał na podstawie wyroku sądu...Czyli, rozumie że MOPS jako wierzyciel musi wystąpić z takim wnioskiem? .Sam wyrok nie wystarczy?

Komornik działa (podejmuje czynności) na wniosek wierzyciela. Wyrok sądu zaopatrzony w klauzule wykonalności stanowi tytuł egzekucyjny. Bez wniosku wierzyciela, komornik nic nie działa, nic nie zrobi.

Chyba opisałeś mało wyraźnie swoją sytuację

Munir, dzięki.!opiszę to dokładniej.od 12 lat kiedy straciłem pracę ,komornik zajął mi wynagrodzenie,ale nie w całości,więc dzisiaj pozostał dług wobec państwa który chcę spłacić.Jestem na liście dłużników,więc nie mogę wziąć pożyczki.Mogę pozostać przy tym co teraz.i komornik będzie do MOPS przesyłał ok...100 zł miesięcznie.Ja chcę płacić 200 zł, ale bez komornika.Po co te niepotrzebne koszty?.Czekam na decyzję Mops odnośnie mojej propozycji,tylko uprzedzono mnie że komornik i tak nie odpuści.Teraz zastanawiam się...............

Bo komornik nie odpusci-za te wszystkie lata jestes mu winien pewnie bardzo duża kwotę.

Dziękuję za odpowiedz.Tylko co oznacza pismo od komornika które dzisiaj otrzymałem że umarza postępowanie wobec mnie?

dziani 40 napisał:
Dziękuję za odpowiedz.Tylko co oznacza pismo od komornika które dzisiaj otrzymałem że umarza postępowanie wobec mnie?
Ale jakie pismo?

O dzięki.Widzę że kompetentna osoba.Cytat z pisma od komornika.Postanowienie...Komornik przy Sądzie Rejonowym w ... w postępowaniu egzekucyjnym z wniosku wierzyciela ...przeciwko dłużnikowi ...o egzekucję należności alimentacyjnych...POSTANAWIA...Postępowanie na rzecz wierzyciela ...umorzyć na podstawie art.825p.2 kpc

Czy w związku z tym jest podstawa dla pracodawcy o zaprzestanie przesyłania alimentów do komornika?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak postępowanie egzekucyjne zostało umorzone.
Są jednak do zapłaty zapewne koszty egzekucyjne należne komornikowi chociażby opłata określona w art. 49 ust 2 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

Czy w tej sprawie egzekwowany był dług tylko na rzecz OPS czy również alimentowanego?
To ważne bo ciężko wywnioskować kogo komornik miał na myśli pisząc "wierzyciela".
Być może to jest umorzenie jedynie na rzecz alimentowanego.

Dziękuję za konkretną podpowiedz.W tej sprawie komornik wysyłał część należności do MOPS ,który płacił całość.Pobierał swoje koszty, a dług mam wobec mops .Komornik działał na podstawie wyroku z 1997 roku.Wyrok został uchylony.Mam wykaz od komornika ,z którego wynika iż co miesiąc pobierał swoje koszty...Krótko mówiąc...300 zł. alimentów...200 zł dla mops,100 dla siebie,i te 100 zł zrobiło mój dług wobec mops.

wobec alimentowanego nie mam żadnego długu, tylko w stosunku do mops!

Jeżeli mogę to zapytam się bardziej przyziemnie.Idąc dzisiaj do pracy i zanosząc mojej księgowej wyrok sądu i pismo od komornika o umorzeniu postępowania...to czy ona może zaprzestać wysyłania pieniążków na konto komornika?

- Proszę nie pisać post pod postem. Opcja Edytuj. Bartata -

dziani 40 napisał:
Idąc dzisiaj do pracy i zanosząc mojej księgowej wyrok sądu i pismo od komornika o umorzeniu postępowania...to czy ona może zaprzestać wysyłania pieniążków na konto komornika?
Postanowienie o umorzeniu postępowania powinno wystarczyć.
Zgodnie z art. 826 kpc
Przepis prawny:
art. 826. Umorzenie postępowania egzekucyjnego powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, lecz nie pozbawia wierzyciela możności wszczęcia ponownej egzekucji, chyba że z innych przyczyn egzekucja jest niedopuszczalna. Umorzenie postępowania egzekucyjnego nie może naruszać praw osób trzecich.

Dziękuję za konkretną poradę prawną!. Rozumie że komornik nie ma nic do mojej wypłaty...chyba że MOPS który teraz praktycznie jest wierzycielem wystąpi o egzekucję długu.Zaznaczam że wystąpiłem do nich z prośbą o rozłożenie tego długu na raty,gdyż nie uchylam się od spłaty tego długu...Czekam na odpowiedz od burmistrza miasta z którym osobiście na ten temat rozmawiałem.Tylko jeszcze jedno małe pytanie...Co z komornikiem skarbowym który też mnie nachodzi?

W jakim kraju my żyjemy!.Chcę spłacić dług,a odpowiedz od burmistrza jest negatywna ponieważ mam żonę która pracuję i teściów którzy nam pomagają.a na koniec to już chyba przesadzili , mówiąc o interesie państwa!!!!

Cytat,bo jestem zdenerwowany...W ocenie tut. organu rozłożenie na raty zadłużenia z tytułu wypłaconych świadczeń alimentacyjnych wobec powyższych faktów stanowiłoby działanie na szkodę finansów państwa.

Ag Maz nie rozumie .forum to nie czat?.TO CO MAM IŚĆ i zrobić coś głupiego?. jeżeli możesz to poradz...

Nie pisz post pod postem. Wielokrotnie miałeś o to zwracaną uwagę. Naprawdę zacznij korzystać z funkcji
edit.gif
, kiedy chcesz coś dodać.

Nie chcę za pomocą PW I e maila...doradz jeżeli potrafisz?Burmistrz miasta ........ w rozmowie ze mną był zdziwiony że dłużnik chce spłacić dług i obiecał ??? tylko co?

Ostatnia edycja:
Burmistrz odmówił bo działało by to na szkodę finansów państwa..Ja chcę płacić 200 a komornik przesyła 100,gdzie tu logika?.Mało tego...sam komornik nakłaniał mnie do złożenia wniosku o umorzenie długu.Tu musi być jakiś kluczek prawny.Porady.proszę....Rozumie ...POLSKA BIAŁO CZERW0NI.!!!!

Ostatnia edycja:
Art. 30 ustawy o pomocy osobom upr. do alimentów.
1. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28
ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, w łącznej wysokości:
1) 30 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez
okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych
alimentów;
2) 50 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez
okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych
alimentów;
3) 100 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna
przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych
alimentów.
2. Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć
jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego
łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo
rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
3. Umorzenie należności następuje w drodze decyzji administracyjnej.

JackyII DZIĘKUJĘ. Ale dalej nie wiem co z komornikiem?. Wierzyciel pójdzie ze mną na ugodę,ale komornik według tego pisma i tak będzie pobierał z mojej wypłaty swoje należności!!!.Czyli wynika że poprzez ugodę stracę?.Mam córkę(pasierbicę według prawa)która z powodu naszych problemów finansowych ma problemy...(NIE Z NAUKĄ) bo jest jedną z najlepszych studentów,ale finansowych.

Ostatnia edycja:
Powrót