jak pozbyć się obowiązku alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku dylemat42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dylemat42

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
moja matka lat 91 płaci alimenty na pełnoletniego wnuka/syna mego zmarłego brata/. Ostatnio wniosła pozew o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego, bo wnuk założył firmę, jest pełnoletni, porzucił naukę 2 lata temu o czym nie powiadomił babki, alimenty pobierał nadal. Na rozprawie stwierdził, że firma nie przynosi mu zysków, bo wspólnik go oszukał/w dokumentach firma jest tylko jego/. Pani sędzia uwierzyła nie musiał przedstawiać zaświadczenia z urzędu skarbowego. Wnuk Podał ustnie dochody matki i jej konkubenta,oczywiście bez zaświadczeń. Mnie jako pełnomocnika matki wypytała o dochody matki, wymagająć zaświadczeń, ba nawet wypytała o moje dochody i mojej żony.
Widziałem stronniczość pani sędzi, która poradziła jeszcze 20 latkowi, by pojął naukę w jakiejś szkólce sobotnio-niedzielnej i stwierdziła , że babcia ma spore dochody i może podzielić sie z wnukiem. Czekamy na wyrok, choć wiemy jaki będzie. Babka w pielusze będzie płacic na rzecz 20letniego, prowadzącego działalność wnuka. Co mogę zrobić w jej imieniu, czy przysługuje odwołanie?

Owołanie przysługuje do Sądu Okręgowego nad Sądem Rejonowym.

Kwestia zasadnicza, na jakim etapie jest postępowanie?
Jeżeli odroczone jest wydanie wyroku to niewiele można zrobić.
Jeżeli sprawa jeszcze jest w toku to należy:

Musicie złożyć dowód z PITu/CITu wnuka.

"Wnoszę o dopuszczenie i przeprowadzenie dowodu z zeznania podatkowego o wysokości osiągniętego dochodu za rok 2011, na okoliczność iż uprawniony posiada stały dochód".

Ponadto, jeżeli wnuk ma 20 lat i nigdzie się nie uczy to nie widzę powodów by babka miała płacić na niego.

Powrót