Jak prawidłowo obliczyć wymiar urlopu wypoczynkowego?

• Autor wątku Autor wątku Paulina1327
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do stażu urlopowego korzystniej będzie wliczyć szkołę policealną 6 lat + 4 lata zatrudnienia, w tym:
od 1.02.2011 do 30.09.2012 - 1 r. 8 m. 0 d.
od 01.0.2014 do 31.10.2016 - 2 l. 4 m. 0 d.

Przy ciągłości zatrudnienia 26 dni urlopu nabędziesz dopiero 31.10.2016 r.

Witam,

Bardzo proszę o pomoc:what:
Ukończyłam Zasadniczą Szkołę Zawodową, następnie podjęłam pracę gdzie przepracowałam 4 lata i 10 miesięcy w trakcie tej pracy ukończyłam również Liceum Ogólnokształcące dla dorosłych. Czy w związku z tym ukończenie szkoły średniej dla dorosłych (wg prawa tj. 4 lata do stażu urlopowego) i 4 letni staż pracy należy zsumować? Pytam bo czytałam, że jeżeli nauka jest pobierana w trakcie pracy to należy wybrać to co jest bardziej korzystne.

Witam, mam pytanie odnośnie urlopu. Od 6 października mam umowę o prace na okres próbny do 31 grudnia. Wiem, że na tej umowie mam prawo do urlopu, jednak jestem sama na stanowisku, w praktyce nie ma mnie kto zastąpić (no chyba, że szefowa) ... co w takim razie? Czy jest opcja, że nie należy mi się urlop, bo nie ma mnie kto zastąpić?
Drugie pytanie, to czy mam złożyć wniosek o urlop?
Pozdrawiam:)

betterofalone92 napisał:
Czy jest opcja, że nie należy mi się urlop, bo nie ma mnie kto zastąpić?
To już problem pracodawcy, nie Twój.
betterofalone92 napisał:
Drugie pytanie, to czy mam złożyć wniosek o urlop?
Jeśli planujesz urlop, tak.
Ale pamiętaj, ze na urlop pracodawca może nie wyrazić zgody.

Witam, zwracam się z prośbą o pomoc. Jestem absolwentką 4 letniego technikum gastronomicznego i od połowy czerwca zaczynam pracę w firmie na okres wakacji. Z tego jakie doszły do mbie informację firma podpisuje umowy o pracę na okres próbny. Czy przysługują mi jakieś dni wolne do wykorzystania z tego tytułu, że skończyłam technikum oraz przepracuję cały lipiec? Bo zależy mi na paru dniach wolnych w sierpniu. ;) Proszę o szybką odpowiedź. Z tego co mi jezzcze wiadomo będzie to praca w systemie. :)

Po przepracowaniu pełnego m-ca należy się 1,66 dnia urlopu.

Witam serdecznie.
Skończyłem 3 letnią szkołę zawodową a następnie 3 letnie technikum mechaniczne dzienne.Czy do wymiaru urlopy moge liczyć 5 czy 6 lat ?
Dziękuję za odpowirdz

A nie pracowałeś w czasie uczęszczania do technikum?

W technikum nie pracowałem tylko na trzecim roku odbywałem praktykę zawodową.

Witam!
Mam pytanie dotyczące etatu a wymiaru należnego urlopu. W tej chwili jestem zatrudniona na pełen etat. W przeszłości (w innej firmie niż obecna) byłam zatrudniona na 1/4 etatu. Obecny pracodawca twierdzi, że nie należy mi się 26 dni urlopu z racji tego, że pracowałam w niepełnym wymiarze czasu pracy. Ja natomiast twierdzę, że wymiar czasu pracy w przeszłości nie ma wpływu na staż pracy i należny mi obecnie urlop. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości dotyczące tej kwestii? Sama już nie wiem czy etat we wcześniejszej pracy ma wpływ na należny urlop...
Nie znalazłam nic na ten temat w KP. Jedynie tyle, że gdybym w tej chwili pracowała na niepełny etat należy mi się pomniejszony urlop (co jest dla mnie akurat logiczne ;-))

Ississ napisał:
Obecny pracodawca twierdzi, że nie należy mi się 26 dni urlopu z racji tego, że pracowałam w niepełnym wymiarze czasu pracy
Nie ma racji - wymiar etatu nie ma wpływu na staż od którego zależy wymiar urlopu

cologniola napisał:
Nie ma racji - wymiar etatu nie ma wpływu na staż od którego zależy wymiar urlopu

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Tak właśnie myślałam. Teraz przynajmniej mam potwierdzenie.

Witam. Proszę o pomoc w wyliczeniu wymiaru urlopu wypoczynkowego. Skończyłam 4 letnie technikum ekonomiczne a potem 2 letnią szkołe policealną i niestety nie wiem ile mi za ten czas przysługuje urlopu. Jak interpretować zapis w ustawie.

Podaj daty szkol od kiedy do kiedy i pracy na umowie o prace. Wtedy policzymy.

Powrót