Jak prawidłowo odzyskać dług poprzez E-Sąd

• Autor wątku Autor wątku crea77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crea77

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam Państwa i zapraszam do lektury mojego postu.

W ramach serwisu pożyczek społecznościowych pożyczyłem pewnej Niewiaście kwotę 200 zł. Pożyczka miała zostać spłacona w 12 ratach, a wynagrodzenie Inwestora miało wynieść 46 zł.

Niestety pożyczka od przeszło 15 miesięcy jest niespłacana, w zasadzie nie było ani jednej płatności - spłata całkowita = 0.00zł.

Pani ta podała fałszywy numer telefonu, adres mailowy - jedynie posiadam Jej numer PESEL, Dowód Osobisty i Rachunek Bankowy.

Postanowiłem odzyskać choć część środków i założyłem konto na stronie E-Sądu w Lublinie i przygotowuję się do złożenia pozwu.

Nie chcę tej Kobiety narażać na dodatkowe koszty więc próbowałem się kontaktować, próbować polubownie rozwiązać sprawę, ale niestety nie ma takiej możliwości. Nie chcę i teraz Jej "dowalić" więc w Sądzie chcę wnioskować jedynie o Kapitał (200zł) i ustawowe odsetki od niego.

Czy Państwa zdaniem jest to możliwe ?
Jakie zaniedbanie osoby bez wiedzy prawniczej może doprowadzić do mojej porażki w E-Sądzie?
Na co zwrócić szczególną uwagę?

Dziękuję i pozdrawiam Państwa!

crea77 napisał:
Czy Państwa zdaniem jest to możliwe ?
Jakie zaniedbanie osoby bez wiedzy prawniczej może doprowadzić do mojej porażki w E-Sądzie?
Na co zwrócić szczególną uwagę?

Dziękuję i pozdrawiam Państwa!

Jest to całkowicie możliwe, poczytaj trochę publikacji na ten temat (w google znajdziesz sporo). Napisanie pierwszego pozwu zajmie Tobie trochę czasu, ale jest to nauka warta dużo więcej niż te 200 zł - na pewno się opłaci na przyszłość :)

Oczywiście, realne do uzyskania jest zwrot kosztów pożyczki + odsetki maksymalne. Wszystkie inne koszty to śliski temat.

Pewny jesteś, że pożyczkę brała osoba której masz dane?
Masz jej aktualny adres zamieszkania?

rafmik napisał:
Pewny jesteś, że pożyczkę brała osoba której masz dane?
Masz jej aktualny adres zamieszkania?

Dziękuję za odpowiedź.
Na pewno osoba posługująca się tym DO wzięła tą pożyczkę.
Adres na 95% jest poprawny - dlaczego to jest aż tak istotne ?
Kwestie doręczeń?

crea77 napisał:
Adres na 95% jest poprawny - dlaczego to jest aż tak istotne ?
Kwestie doręczeń?
Przede wszystkim kwestie pozwania odpowiedniej osoby.

marian.pazdzioch napisał:
Przede wszystkim kwestie pozwania odpowiedniej osoby.

Rozumiem - wiem, że ta osoba w momencie zawierania pożyczki tam mieszkała, a także 6 miesiecy później - to jest maj br.
Zależy mi na odzyskaniu tych oszczędności, tym bardziej, ze mam wrażenie, że sama zainteresowana po prostu wyłudziła tę pożyczkę...

Albo ktoś wyłudził podszywając się pod tę osobę... Różnie być mogło

hm. W sumie taką możliwość odrzucam, gdyż ta osoba posiada długą i dobrą historię na tym portalu, a pożyczka nie należała do najwyższych...

Gdybym mógł poprosić o następującą wskazówkę:

Od kiedy zacząć liczyć odsetki karne ? czy od momentu wypłaty pożyczki czy od momentu kiedy skończył się teoretyczny okres na spłatę?

crea77 napisał:
Gdybym mógł poprosić o następującą wskazówkę:

Od kiedy zacząć liczyć odsetki karne ? czy od momentu wypłaty pożyczki czy od momentu kiedy skończył się teoretyczny okres na spłatę?

Nie karne, a ustawowe. Od następnego dnia roboczego w którym powinna nastąpić spłata pożyczki.

Powrót