Jak przekazać siostrzeńcowi mieszkanie?

• Autor wątku Autor wątku grzegorz0237
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorz0237

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry.
Postaram się opisać najkrócej moje pytanie.
Rodzice są właścicielami mieszkania. Tata umiera 7 lat temu, nie zostały załatwione sprawy spadkowe.
Mama żyje, jest nas czworo rodzeństwa. rozumiem że mama na chwilę obecną jest właścicielką swojej połowy mieszkania ,oraz połowy z taty części ,a więc 75% mieszkania,jest mamy. 25% mieszkania jest naszej czwórki.
I teraz pytanie
Co zrobić i jak zrobić ma mama, aby swoją część mieszkania przekazała swojemu wnukowi , mojemu siostrzeńcowi .
Czy może w formie testamentu , lub darowizny przekazać swojemu wnukowi , swoje 75% mieszkania .
Przykro to mówić , ale jedna siostra od 30 lat nie interesuje się co się dzieje ,najpierw z obydwoma rodzicami ,a teraz co się dzieje z mamą.
Druga siostra , to przykłąd Fejsbukowej Madki Polki Patolki .mi się wszystko należy .
Może ktoś podpowie jak do tego się zabrać aby , mieszkanie przeszło na mamy wnuka ,mojego siostrzeńca. Aby zapewnić mu mieszkanie na przyszłość .Ja z miłą chęcią przekażę swoją część właśnie jemu
ZA ODPOWIEDŹ Z GÓRY DZIĘKUJĘ

grzegorz0237 napisał:
Mama żyje, jest nas czworo rodzeństwa. rozumiem że mama na chwilę obecną jest właścicielką swojej połowy mieszkania ,oraz połowy z taty części ,a więc 75% mieszkania,jest mamy. 25% mieszkania jest naszej czwórki.
Prawie tak, mama ma 20/32 mieszkania a każde z czworga dzieci po 3/32.
grzegorz0237 napisał:
Czy może w formie testamentu , lub darowizny przekazać swojemu wnukowi , swoje 75% mieszkania .
I tak i tak. Różnica jest w tym kiedy nastąpi przejście na następcę prawnego - darowizna to skutek za życia a testament dopiero po otwarciu spadku. W każdej z tych sytuacji prawnych wystąpi kwestia zachowku. Tu teoretycznie możliwe byłoby wydziedziczenie tj. pozbawienie prawa do zachowku. Wydziedzieczenie to wola spadkodawcy wyrażona w testamencie, która poza tym zawierać też musi jasną przyczynę wydziedziczenia danej osoby.

Byrhtnoth napisał:
Prawie tak, mama ma 20/32 mieszkania a każde z czworga dzieci po 3/32.

I tak i tak. Różnica jest w tym kiedy nastąpi przejście na następcę prawnego - darowizna to skutek za życia a testament dopiero po otwarciu spadku. W każdej z tych sytuacji prawnych wystąpi kwestia zachowku. Tu teoretycznie możliwe byłoby wydziedziczenie tj. pozbawienie prawa do zachowku. Wydziedzieczenie to wola spadkodawcy wyrażona w testamencie, która poza tym zawierać też musi jasną przyczynę wydziedziczenia danej osoby.
Czyli rozumiem że mama może swoją część przepisać na swojego wnuka? .
To kiedy nastąpi przejście raczej znaczenia nie ma, ważne aby to nastąpiło , aby chłopak miał swój dach nad głową.
Co do wydziedziczenia jednej siostry ,to 30 lat nieinteresowania się rodzicami to chyba jest powód.?
Co do drugiej siostry to znęcanie się psychiczne nad swoją mamą , jest powodem do wydziedziczenia?
Jeśli chodzi o mnie to żadnego zachowku nie będę chciał na pewno od siostrzeńca , to samo z bratem ,
Pytanie co lepsze testament , czy darowizna .Co pewniejsze ze młody to mieszkanie dostanie

grzegorz0237 napisał:
Czyli rozumiem że mama może swoją część przepisać na swojego wnuka?
Może darować albo ustanowić zapis w testamencie. "Przepisanie" to potoczne określenie - w przepisach nie występuje.
grzegorz0237 napisał:
Co do wydziedziczenia jednej siostry ,to 30 lat nieinteresowania się rodzicami to chyba jest powód.?
Co do drugiej siostry to znęcanie się psychiczne nad swoją mamą , jest powodem do wydziedziczenia?
Tak i tak. Powód pierwszy jednak wymaga uściślenia kto przyczynił się do takiej sytuacji, kontaktu mogli sobie nie życzyć rodzice i wtedy trudno na tej podstawie wydziedziczyć pana siostrę.
grzegorz0237 napisał:
Pytanie co lepsze testament , czy darowizna .Co pewniejsze ze młody to mieszkanie dostanie
Oba są równie pewne. Dla wzmocnienia pewności testamentu warto go zawrzeć w formie aktu notarialnego z wpisem do rejestru spadkowego. Mniejsze są wtedy szanse na jego podważenie.

Powrót