Jak przywieźć męża do Polski?

• Autor wątku Autor wątku Monika270
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika270

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jestem żoną obywatela Kamerunu. Obecnie przebywamy za granicą w kraju europejskim, który nie otworzył dla nas całkowicie granic. Jesteśmy w trakcie legalizacji pobytu - ze względu na podjęcie tu przeze mnie legalnej pracy.
Czy istnieje jakaś możliwość wspólnego przyjazdu do Polski przed końcem legalizacji naszego pobytu tutaj ( to trwa nawet kilka miesiecy a my chcelibyśmy wyjechac do PL na święta)?
Ja mogę swobodnie przekrozyć granice jako turystka, a mąż? Nie ma ani karty tutejszej ani polskiej bo jeszcze nigdy w Polsce nie był.
Najważniejsze dla mnie jest jeszcze to, abyśmy mogli tu razem wrócić.
konsulat nie chce mu wydac wozy do Polski i ostrzega, że mimo faktu bycia mężem obywatela UE on do Polski wjedzie, ale już nie wyjedzie nawet jako turysta: Czy po zawarciu małżeństwa on nie uzyskuje wszystkich moich praw?
Jak zrobić by mimo jeszcze nielegalnego pobytu tu mógł mieć te same prawa co ja czyli móc podróżować?

[cytat="Monika270"]Jestem żoną obywatela Kamerunu. Obecnie przebywamy za granicą w kraju europejskim, który nie otworzył dla nas całkowicie granic. Jesteśmy w trakcie legalizacji pobytu - ze względu na podjęcie tu przeze mnie legalnej pracy.
Czy istnieje jakaś możliwość wspólnego przyjazdu do Polski przed końcem legalizacji naszego pobytu tutaj ( to trwa nawet kilka miesiecy a my chcelibyśmy wyjechac do PL na święta)? [/cytat]
Ministerstwo spraw zagranicznych

Nie ma takiej możliwości, jeżeli Pani mąż zalegalizuje pobyt w owym "kraju europejskim" to znaczy otrzyma permit, wówczas może podróżowac po całej UE. (domniemuje, że owy "kraj europejski" jest w UE )

[cytat:36v76be3][/cytat:36v76be3]

[cytat="Monika270"]
konsulat nie chce mu wydac wozy do Polski i ostrzega, że mimo faktu bycia mężem obywatela UE on do Polski wjedzie, ale już nie wyjedzie nawet jako turysta: [/cytat]
To prawda, ponieważ będzie traktowany jako nielegalny imigrant.

[cytat="Monika270"]Jak zrobić by mimo jeszcze nielegalnego pobytu tu mógł mieć te same prawa co ja czyli móc podróżować?[/cytat]

Postarać się o zalegalizowanie pobytu, innego wyjścia nie widzę, wówczas Pani mąż będzie mógł podróżować po UE, przebywać czasowo w RP, nie ubiegając się o "polski" permit. (wize)
[cytat="[url=http://ec.europa.eu/youreurope/nav/pl/citizens/travelling/schengen-area/index.html]Komisja Europejska[/url]"]
PODSTAWOWE IMPLIKACJE DLA OSÓB NIE BĘDĄCYCH OBYWATELAMI UE

Obywatele trzecich państw mogą wjeżdżać i podróżować po terytorium Państwa Członkowskiego stosującego w całości przepisy z Schengen maksymalnie przez okres trzech miesięcy, pod warunkiem że spełniają warunki wjazdu określone w przepisach dorobku Schengen, obecnie zintegrowanego z UE:

* posiadanie ważnego dokumentu podróży,
* posiadanie wizy na krótki pobyt, jeśli jest konieczna,
* zdolność do określenia celu podróży,
* oraz posiadanie odpowiednich środków utrzymania na okres pobytu i na powrót,
* a ponadto osoba nie może figurować w systemie informacyjnym Schengen dla celów odmowy wjazdu oraz nie może być uważana za zagrożenie dla porządku publicznego lub bezpieczeństwa narodowego dla żadnego państwa Schengen.

Jeżeli chce Pan(i) przebywać dłużej niż trzy miesiące, konieczna jest długoterminowa wiza krajowa lub dokument pobytowy. Wyznaczenie swoich wymogów w tym zakresie leży w gestii poszczególnych krajów.

W roku 2001 Rada Unii Europejskiej przyjęła rozporządzenie[1] zawierające wykaz krajów trzecich, których obywatele muszą posiadać wizy krótkoterminowe przy przekraczaniu zewnętrznych granic Państw Członkowskich oraz których obywatele są zwolnieni z tego wymogu.

Oznacza to, że wszystkie Państwa Członkowskie Schengen wydają wizy na takich samych warunkach z uwzględnieniem interesów innych państw. A zatem wiza wydana przez jedno Państwo Członkowskie Schengen jest ważna w innych państwach, co jest korzystnym rozwiązaniem dla obywateli krajów trzecich chcących odwiedzić więcej niż jedno Państwo Członkowskie Schengen. W wyjątkowych sytuacjach osoby, które nie spełniają wspólnych warunków wjazdowych otrzymują wizę ważną wyłącznie w wydającym ją Państwie Członkowskim Schengen. Do takich przypadków dochodzi ze względów humanitarnych, z przyczyn związanych z interesem krajowym lub zgodnością ze zobowiązaniami międzynarodowymi.

Osoby niebędące obywatelami UE, mieszkające na terytorium Państwa Członkowskiego, mają prawo do podróżowania po Unii Europejskiej (przez okres trzech miesięcy):

Na mocy przepisów dorobku Schengen, wizę może zastąpić ważny dokument pobytowy wydany przez Państwo Członkowskie Schengen, wraz z dokumentem podróży. A zatem obywatel trzeciego kraju może – po okazaniu paszportu i ważnego dokumentu pobytowego wystawionego przez Państwo Członkowskie Schengen – wjechać na krótki okres na teren innego Państwa Członkowskiego Schengen bez konieczności posiadania wizy. Powyższa zasada nie dotyczy dokumentów pobytowych wydawanych przez Zjednoczone Królestwo i Irlandię, ponieważ nie stosują one tych postanowień dorobku Schengen. [/cytat]

Konsul odmawia wydania wizy, ponieważ jest nieuprawniony ze względu na właściwość miejscową.
[cytat="[url=http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20031281175]Ustawa z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach[/url]"]Art. 46. 1. Wizę wydaje lub odmawia jej wydania konsul.

2. Wizę w celu wykonywania pracy wydaje lub odmawia jej wydania konsul właściwy ze względu na miejsce stałego zamieszkania cudzoziemca. [/cytat]

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź!!!

Jeszcze jedno pytanie: a gdybyśmy się zdecydowali wyjechać i ostać w PL - w takiej sytuacji w jakiej jesteśmy ( ja mogę przebywaś w strefie Schengen ogólnie jako turystka a mąż bez pobytu legalnego) czy po ewentualnym uzyskaniu wizy tranzytowej przez Niemcy jest szansa na wizę wjazdową do PL?
Czy istnieje coś takiego jak wiza wjazdowa (jednostronna)?

Bo jeśli nie - to z tego by wynikało, że mąż czy nie mąż do Polski do mnie dołączyć nie może. Czy to właśnie jest konsekwencja przepisów prawnych?

Czy ja będąc w Polsce miałabym, szanse jakiegokolwiek ściągnięcia go do siebie? Bo jeśli nie to całe życie można spędzić oddzielnie będąc małżeństwem.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pani Moniko, dostałem odpowiedź z Konsulatu RP w Belgii.

[cytat="Konsul RP w Belgii"]

1. Jeżeli maz przebywa nielegalnie w Belgii, nie otrzyma wizy w Konsulacie w Brukseli. Może ubiegać sie o wizę w Ambasadzie RP w Kamerunie.

2. Ponieważ w Belgii przebywa nielegalnie, nie posiada wizy Schengen, nie będzie mógł powrócić do Belgii.

3. Jeżeli Państwo sa małżeństwem, to po uzyskaniu zezwolenia na pobyt przez Pania, można ubiegać sie o zgodę na pobyt dla meze. Informacje w administracji gminy w której Pani mieszka.

4. Maz może uzyskać zezwolenie na pobyt czasowy w Polsce, ale trzeba rozpocząć procedurę i złożyć odpowiednie dokumenty za pośrednictwem Konsulatu Generalnego RP w Brukseli. Najlepiej rozpocząć od zarejestrowania w Polsce aktu małżeństwa. Po uzyskaniu zezwolenia na pobyt będzie mógł uzyskać wizę wjazdowa do Polski w celu odebrania zezwolenia.

Najlepsze informacje na ten temat znajdziecie Państwo na stronie http://www.mazowieckie.pl oraz http://www.uric.gov.pl

z poważaniem

Jan Cibulla

konsul
[/cytat]

Bardzo serdecznie dziekuje za pomoc!!!!

witam, wyszlam za mąż za kamerunczyka, ktory jest juz nielegalnie we Francji. Jestem w trakcie wyslania mu zaproszenia do Polski, tylko nie mam pojecia na jaki adres mam kierowac tą wizę czy do Francji, gdzie jest juz nielegalnie, czy na adres Kamerunu . Prosze o pomoc :o

Witam serdecznie.

Od 10 kwietnia jestem mezatka mezczyzny pochodzacego z Pakistanu. W tym momecie zwazywszy na zaistaniala sytuacje w tym kraju gdzie obije jeszcze przebywamy zdecydowalismy ze leiej bedzie gdy wroce do polski. W przyszlym tygodniu maz wybiera sie do Ambasady polskiej celem uzyskania rejstracji, 14 maja ja rozpoczynam swoje podroz do ojczystego kraju i tam osobiscie zajme sie legalizacja, rejestracja naszego malzenstwa. Zdecydowalam sie napisac tutaj n formum poniewasz zalezy mi zeby maz byl ze mna i chcialabym go sprowadzic do polski. Czy jest to mozliwe by mogl uzyskac legalny pobyt w polsce teraz zanim wyjechalam sama do swojego kraju czy musi czekac az rejestracja dobiegnie konca i zlozyc wniosek w ambasadzie polskiej w islamabadzie? Nie moze uzyskac lkegalnego pobytu do polski i tam kontaktowac sie instytucja zadowa? czy jest jakak0lwiek mozliwosc, inna opcja legalna by przebywal z emna w kraju?

Pozdrawiam.

Witam serdecznie. Po wielu trudnoisciach w koncu wyszlam za maz za Gambijczyka ktory przebywa w Grecji i posiada tu karte azylowa. Teraz staramy sie o wize dla niego ale koinsul mowi ze nie da mu dluzszej jak na miesiac . a w miesiac nie da rady niczego zalatwic w Polsce. I nie mam pojecia jak to ugrysc. Prosze o rade.

Powrót