Jak reklamować odkurzacz - wada nieobięta gwarancją, rękojmia?

• Autor wątku Autor wątku kanlux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kanlux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Kupiłem jeden z droższych odkurzaczy Zelmera, po kilku tygodniach używania dosłownie odpadł wąż ssący od rączki - okazało się, że był tandetnie umocowany i po prostu urwał się/odpadł od słabego kleju w rączce.
Serwis gwarancyjny powiedział, że może przyjąć sprzęt, ale lojalnie uprzedza, że w warunkach gwarancji jest zapis, że węże i akcesoria nie podlegają gwarancji...
Szlag mnie trafia bo wydałem 700 zł, chciałem coś niezawodnego i nie zamierzam płacić za naprawę takiego bubla!
Jaki jest prawidłowy tok postępowania?
Reklamacja na podstawie rękojmi do sprzedawcy? Reklamacja na podstawie niezgodności towaru z umową (że niby ma odkurzać, a nie robi tego bo wąż odkurza be uchwytu z którego wypadł?)
Czy aby powołać się na powyższe od razu muszę inwestować w rzeczoznawcę, czy najpierw reklamować i co dalej?

Czy aby powołać się na powyższe od razu muszę inwestować w rzeczoznawcę, czy najpierw reklamować i co dalej?
Najpierw normalna reklamacja, na piśmie, z odpowiednim opisem wady i żądaniem.

A czy mogę najpierw złożyć reklamację, w ramach gwarancji, do producenta - ponieważ mam go u siebie w mieście (łudząc się, że może jednak naprawią wąż?)?
Czy jeśli producent odmówi naprawy gwarancyjnej, w jakiś sposób wykluczy to reklamację w ramach rękojmi?
Drugie pytanie. Jeśli producent odrzuci gwarancję na podstawie jej zapisów, czy sprzedawca może tak bez końca sklejać ten wąż jeśli znów będzie odpadał?
Trzecie pytanie: czy wysyłkę produktu reklamowanego muszę opłacać ja? Ponieważ zwykle kupuję na miejscu w Warszawie, ale tym razem odkurzacz kupiłem w sklepie internetowym spod Wrocławia.
I w końcu najważniejsze, która forma reklamacji jest bardziej korzystna w tym przypadku
- rękojmia?
- niezgodność z umową? Odkurzacz, jako towar, powinien odkurzać rączką. Nie jest specyficzną ceną odkurzacza, że odkurza sam wąż a rączka z odpowiednią końcówką odkleja się. Więc teoretycznie odkurzacz nie posiada główniej właściwości odkurzacza.
Mój sprzedawca sam napisał poradnik o tych formach reklamacji u niego:
http://www.neo24.pl/reklamacja-informacje-dla-klienta.html

Ostatnia edycja:
A czy mogę najpierw złożyć reklamację, w ramach gwarancji, do producenta - ponieważ mam go u siebie w mieście?
Jeśli masz dokument gwarancyjny i rodzaj wady na to pozwala - to tak. Z tym, że przeważnie gwarancja jest mniej korzystna niż rękojmia, a w przypadku tej drugiej to sprzedawca poniesie koszty przesłania rzeczy.

Jeśli producent odrzuci gwarancję na podstawie jej zapisów, czy sprzedawca może tak bez końca sklejać ten wąż jeśli znów będzie odpadał?
Jeśli złożysz reklamację do sprzedawcy, ten naprawi wąż, ale nieskutecznie, to kolejna reklamacja wyłącza mu możliwość ponownej naprawy z tego co pamiętam.

czy wysyłkę produktu reklamowanego muszę opłacać ja?
Wysyłka na koszt sprzedawcy (art 561.2 KC)

Powrót