jak rozpocząć proces o dług alimentacyjny?

• Autor wątku Autor wątku MinikaZielonaG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MinikaZielonaG

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,
chcę wytoczyć proces mojemu dłużnikowi alimentacyjnemu. Powinnam dostawać od niego co miesiąc alimenty na mnie jako żonę (teraz już byłą żonę). Dobrowolnie nie dostałam od niego żadnych pieniędzy. Kiedy podjął legalną pracę, komornik zajął część jego wynagrodzenia po czym dłużnik zwolnił się z miejsca pracy, bo powiedział mi wprost, że nie będzie mnie utrzymywał.
Nie odwoływał się ani razu w tej sprawie. Nie składał zażaleń do Sądu itp.
Dług wobec mnie jest dosyć spory, a dłużnik celowo nie szuka legalnej pracy, żeby komornik nie mógł nic od niego uzyskać.
Chcę, żeby w końcu poniósł odpowiedzialność. Co powinnam zrobić? Jakie pismo skierować do Sądu?
Proszę o pomoc.
(dodam że względem MOPSu sytuacja wygląda tak samo- uporczywie unika podjęcia legalnej pracy, żeby nie płacić alimentów również na dziecko)

Skoro ma Pani wyrok,pozostaje komornik.Jaki chce Pani wytoczyc proces?Pozostaje tylko Art.209 kk ,ale to dotyczy alimentow wobec dziecka.

Właśnie to jest to, że komornik działa, ściąga dług jeżeli alimenciarz pracuje. Ale grunt w tym, że mój dłużnik powiedział w prost, że celowo nie będzie pracował legalnie, żeby nie musiał płacić na mnie i na dziecko (mógłby się odwoływać i załatwić to przez Sąd a nie unikać normalnej pracy ale to jego sprawa). Dlatego chodzi mi o to, żeby założyć sprawę o uporczywe uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego. Chciałam się dowiedzieć czy to nie za krótki czas żeby rozpoczynać taką sprawę? Alimenty są zasądzone od lutego u.r.

Dla jednych krotki,to 3 miesiace ,dla innych 16 lat.Nie jest to za krotki termin,ale ja niestety mam zle doswiadczenia w tym temacie.Czy na dziecko otrzymuje Pani z FA pelna kwote zasadzona?

tak, dostaję na dziecko z FA tyle ile zasądzono

Wiec mal szansa na wyrok z Art.209 kk,gdyz dziecko otrzymuje zasadzona kwote,a ten artykul tylko dziecka dotyczy(niestety),choc powinna Pani sprobowac.Moze w Pani wypadku lepiej to zadziala.

Rozumiem. Chyba straciłam już zapał do walki z wiatrakami.. Dziękuję za odpowiedzi :)

Powrót