Jak rozpocząć self emplyer w UK?

• Autor wątku Autor wątku anusiak86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anusiak86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Od ponad 16 miesiecy pracuję jako pokojówka w 4-ro gwiazdkowym hotelu, a do Anglii przybylam 16 miesiecy temu (listopad 2008r.). Mam dość dotyczasowej pracy, mimo że lubie sprzatac, jest mi ciezko znalezc inna prace i postanowiłam założyc firme jedoosobowa, zajmujaca sie sprzataniem prywatnych domow i biur.
Mam koncepcje na nazwe i zakres czynnosci, ale nie wiem w jaki sposob moglabym zdobyc klientow? Jak moglabym to zrobic w legalny sposob?

Zamieszczac ogloszenia , roznosic ulotki to pytanie jest na fora spolecznosciowe a nie na forum prawne !

Tak to latwy sposob na reklame, ale czy jest to legalne, jezeli jeszcze nie mam firmy, jezeli jeszcze nie jestem zarejestrowana jako firma? dopiero mam pomysl na zalozenie firmy. w jai sposob moge oglosic sie jako firma?

Litosci.....;..kto Ci zabroni sprawdzic rynek w zakresie swiadczenia konkretnych uslug ? Nielegalni9e bylobt wowczas gdybys zaczela swiadczyc uslugi nie odprowadzajac podatkow.

Jak zarejestrowac firme w UK?

Czytalam juz na ten temat troszke. 3-miesieczny okres probny, ktory przysuguje na rozwoj firmy, na znalezienie klienktow. Ta kwestia mnie niepokoi, dlatego ze badajac rynek u kilku klientow, juz w jakims sensie swiadcze uslugi. Moze malo jeszcze wiem na temat firmy jednoosobowej w UK, dlatego prosze o porade. jest to latwe, jak w kazdym artykule jest to napisane, ale gdzies musi byc jakis haczyk.

3 miesiace to nie jest okres probny. Masz 3 miesiace od wykonania uslugi na zarejestrowanie dzialalnosci w IR

Dobrze,to prosze mi jeszcze powiedziec.
Ktos zadał mi pytanie: a jak oni moga cie sprawdzic?
Np. pierwszego klienta zdobylam w styczniu, przez 3 kolejne miesiace nie zarejestrowałam firmy w IR i tak siadcze uslugi (np.) przez rok, wiedzac ze moga zaplacic kare (100funtow). W jaki sposob IR moze do tego dojsc, ze akurat w styczniu rozpoczelam swiadczenie uslug?

:) masz obowiazek wystawiac rachunki za wykonane uslugi.

Powrót