jak rozwiązać kwestie spadku?

• Autor wątku Autor wątku primo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

primo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam

proszę Was o pomoc w następującej sytuacji:

w zeszłym roku zmarła moja babcia i wtedy moja matka przejęła po niej spadek w postaci mieszkania. Jak może przekazać mi to mieszkanie, żeby obejść wszelkie wysokie koszty (podatki etc.). Czy rozwiązaniem jest darowizna?

z góry dziękuję za wszelką pomoc

Przemek

mysle ze darowizna jest tu najlepszym rozwiązaniem, gdyz od stycznia tego roku darowizny miedzy dziećmi a rodzicami są wolne od podatku.czy to jest mieszkanie własnościowe?jeśli tak to czeka niestety was jeszcze opłata za akt notarialny, jeśli jest to natomiast mieszkanie spółdzielcze likatorskie to pozostają tylko do opłty koszta związane z wstąpieniem do członków spóldzielni i zmiany danych o głównym najemcy tego lokalu.

kwestia spadku

magi,

lokal jest własnościowy, na dodatek w budynku, który stanowi wspólnotę mieszkaniową. Z tego co się orientuję to taka wspólnota decyduje tylko o tym na co wydać jakiś wewnętrzny fundusz (naprawa domofonu, malowanie ściany po graffiti itd itp).

muszę przyznać, że sprawa jest BARDZO pilna! tylko nadal nie wiem gdzie się udać z tym problemem? radca prawny? kancelaria?

Przemek

Albo spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu albo lokal mieszkalny wykupiony na własność we wspólnocie mieszkaniowej.
Celem dokonania darowizny proszę udać się do notariusza. Proszę tylko zgłosić darowiznę w US.

Mrcn ma rację najbezpieczniej bedzie jesli udasz sie do notariusz z mamą i tam spiszecie umowę darowizny. za notariusza niestety bedziesz musiała zapłacić, jak juz umowe ta spiszecie udaj sie do urzedu skarbowego by zgłosic ten fakt i wypełnic odpowiednie zeznanie, jak juz wspomniałam darowizna od rodzica dla dziecka jest wolna od podatku wiec ominie cie przynajmniej jeden wydatek i to nie mały.

a jaki to może być koszt podpisania darowizny u notariusza?
mieszkanie ma ok. 38m2
wartość ok. 95 tyś zł

Powrót